Hekser i Norge

Etter at Anne ble uskyldig henrettet, startet heksebålene for alvor i Norge

- Hvis heksen fikk kappet av hodet var det en formildende straff, sier historiker.

TEATERSTYKKER: Anne Pedersdotter har blitt ekstra kjent gjennom teaterstykker, her i regi av Riksteateret. Hovedpersonen ser du i midten av bildet. Foto: NTB / Scanpix.
TEATERSTYKKER: Anne Pedersdotter har blitt ekstra kjent gjennom teaterstykker, her i regi av Riksteateret. Hovedpersonen ser du i midten av bildet. Foto: NTB / Scanpix. Vis mer
Publisert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

(Vi.no): Det var flere hekseprosesser før hennes tid, men det var etter Anne Pedersdotters død i 1590 den virkelige heksejakta startet i Norge.

Hun ble anklaget for å ha drept flere mennesker med trolldom, å ha flydd gjennom lufta, og planlagt naturkatastrofer mot en by, for å nevne noe.

Les også: - Svartedauden eksisterer i store deler av verden

Pedersdotter var en av 310 nordmenn som ble henrettet etter mistanke om å trylle ondskap mellom år 1450 og 1750, ifølge Store norske leksikon.

- Anne hadde trolldomsryktet på seg i svært lang tid, i hvert fall over 15 år, før hun fikk den endelige dommen, sier historiker ved UIT, Rune Blix Hagen.

Første «drapet» ga heksestempelet

Anne ble født i Trondheim, men flyttet senere til Bergen hvor hun giftet seg og fikk 8 barn, hvor 3 overlevde. Alt gikk forsåvidt fint inntil onkelen til mannen døde, og hun ble anklaget for dødsfallet.

Ryktene om at hun var heks var sterke. Bare et brev fra kongen i Danmark gjorde at hun kunne gå fri, men heksestempelet ville aldri slippe. Hun var etter mange å dømme djevelens barn.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer