Ivan den grusomme:

Familiefaren John hadde en dyster nazi-hemmelighet

Overlevende etter holocaust beskrev John Demjanjuk som en sadistisk vakt med ansvar for gasskamrene ved konsentrasjonsleiren Treblinka.

DØMT: John Demjanjuk ble to ganger dømt til medvirkning til massedrap under 2. verdenskrig. Underveis ble det sådd tvil om hans egentlige identitet. Her er han fotografert i München etter at han fikk sin siste dom 12. mai 2011. Foto: Reuters/NTB Scanpix
DØMT: John Demjanjuk ble to ganger dømt til medvirkning til massedrap under 2. verdenskrig. Underveis ble det sådd tvil om hans egentlige identitet. Her er han fotografert i München etter at han fikk sin siste dom 12. mai 2011. Foto: Reuters/NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Vi.no er både en nettavis og en facebookside for alle som er 50+ Er du en av oss? Følg oss her, og tips oss gjerne!

(Vi.no): John Demjanjuk levde et rolig liv i en forstad til Cleveland sammen med kona Vera og deres tre barn. Familien gikk jevnlig i kirken, og var det perfekte bildet på en vanlig familie.

Demjanjuk og kona Vera møttes i en leir for bostedsløse etter andre verdenskrig. I 1952 immigrerte de til USA. Demjanjuk, som da het Ivan, endret fornavn til John og begynte å arbeide ved en av Fords fabrikker.

Men i 1974 kom Demjanjuk i myndighetenes søkelys, ifølge Insider. En amerikansk journalist med Ukrainsk bakgrunn mottok en liste over amerikanske statsborgere som var mistenkt for å ha samarbeidet med nazistene under krigen.

Under etterforskningen av en av personene, kjente overlevende etter holocaust igjen bildet av Demjanjuk. De forklarte at han var Ivan den grusomme, en notorisk og ondskapsfull vakt som hadde ansvar for gasskamrene ved konsentrasjonsleiren Treblinka i det den gang okkuperte Polen. Det er blitt anslått at 850 000 menn, kvinner og barn døde i Treblinka.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.