Snekring og verktøy

Fem grunner til at drillen tar kvelden

En moderne batteridrill er ganske robuste greier, men den tåler ikke alt. Her er nei-listen for deg som vil ta vare på drillen.

TUNGT: Store hullsager belaster drillen mye og feil. Foto: Øivind Lie-Jacobsen
TUNGT: Store hullsager belaster drillen mye og feil. Foto: Øivind Lie-Jacobsen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

(Vi.no):

#1: Hullsag

Store hullsager tar livet av mange driller, kan Hogne Svendsen i Makita Norge fortelle.

- Egentlig er de fleste batteridriller uegnet til formålet. Farten er for høy og momentet er for lavt. Da sliter du i stykker både motor og lagre, forteller Svendsen.

#2: Betongvisp

En god nummer to er betongvispen. Den sliter på samme måten, og når du i tillegg rører rundt i murerbøtta, forsterker du kreftene som ødelegger drillen.

Når jobben er for stor og drillen for liten, er det lurt å ha en god gammel drill med ledning i bakhånd. Her er turtall og moment mye bedre tilpasset tunge jobber.

#3: Klemskade

De fleste holder et godt tak i chucken og bruker motoren når de skal feste et nytt verktøy.

Kjører du motoren til boret sitter dønn fast, kan det ødelegge klør og gripemekanisme. Da har du satt full klem på klørne, men det er ikke sikkert at låsemekanismen er i funksjon.

Låsemekanismen, den du hører når det klikker, er best å stramme med håndmakt.

Derfor er det lurt å la chucken spinne løst i håndflaten til klørne så vidt klemmer på boret, for deretter å vri de siste omdreiningene for hånd for å låse.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.