Forbrytere fra fortiden

«Fille-Matias», «Ræva Lars», «Slimaalen» og «Papirhanen» hadde én ting felles

Morder, tyv eller svindler? - Alle har en slektning som ikke er helt A4, mener historiker.

«FILLE-MATIAS»: Karl Matias Larsen, alias «Fille-Matias», er en av 12.000 personer som er arkivert i Forbryteralbumene. Han var født 29. juni 1872 i Holtålen i Sør-Trøndelag, og sonet i 1898 en dom på seks måneder i Botsfengselet for tyveri. Legg merke til speilet på skulderen som gjør at man ser profilen. Foto: Arkivverket.
«FILLE-MATIAS»: Karl Matias Larsen, alias «Fille-Matias», er en av 12.000 personer som er arkivert i Forbryteralbumene. Han var født 29. juni 1872 i Holtålen i Sør-Trøndelag, og sonet i 1898 en dom på seks måneder i Botsfengselet for tyveri. Legg merke til speilet på skulderen som gjør at man ser profilen. Foto: Arkivverket. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

(Vi.no): «Fille-Matias» høres kanskje ut som en karakter fra et eventyr, men denne karen har eksistert i levende live. For det var slik folk omtalte Karl Matias Larsen.

Han ble født i 1872 i Sør-Trøndelag, og i 1898 sonte «Fille-Matias» en dom på seks måneder i Kristiania for tyveri. En «simpel tjuv» måtte regne med å bli stemplet med et ufint alias, men kallenavnet var nok egentlig knyttet til yrket han vanligvis ble omtalt med. Han var klude- eller fille-handler.

For Marianne Herfindal Johannesen, historiker og arkivar ved Statsarkivet i Bergen, er «Fille-Matias» mer enn bare en tyv fra fortiden.

Les også: -Statstjenestemann søker dame med «generende hårvekst»

Kriminell tippoldefar

- Han er faktisk min tippoldefar, sier Johannesen til Vi.no.

Tippoldefaren er en av de 12.000 forbryterne som er lagret med bilde, navn og fødselsdato i Statsarkivet i Oslos forbryteralbum i Digitalarkivet. Fangeportrettene dekker perioden fra cirka 1880-1915.

- At det viser seg at tippoldefaren min var en småkjeltring som sonet i fengsel for tyveri og den slags, syns jeg egentlig er kjempeartig, ler historikeren.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer