Oljelamper og lampeolje

- Folk må kjenne risikoene

- Nesten halvparten klarer ikke sikkerhetskravene og kan forårsake livstruende skader, advarer eksperter.

PYNTELAMPE MED LAMPEOLJE? Mange oljelamper oppfyller ikke sikkerhetskravene og kan utgjøre en fare, spesielt for barn, ifølge en fersk rapport. Giftinformasjonen får rundt 30 henvendelser om lampeolje hvert år. Foto: NTB/Shutterstock
PYNTELAMPE MED LAMPEOLJE? Mange oljelamper oppfyller ikke sikkerhetskravene og kan utgjøre en fare, spesielt for barn, ifølge en fersk rapport. Giftinformasjonen får rundt 30 henvendelser om lampeolje hvert år. Foto: NTB/Shutterstock Vis mer
Publisert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Det er svenske Kemikalieinspektionen som har kontrollert sikkerheten på pynteoljelamper som selges i fysiske butikker, nettbutikker og direkte fra kjente merkevarer i Sverige.

Seks av 13 strøk på sikkerhetskravene for hvordan oljelamper skal være utformet - og i tillegg var det ingen av lampene som var korrekt merket.

- Hvert år skjer det ulykker der barn suger på veken til en oljelampe eller drikker oljen, som er ulykker som kan forårsake livstruende skader, ifølge Kemikalieinspektionen.

Den norske Giftinformasjonen har også et 30-talls henvendelser om lampeolje hvert år.

- Viktig å kjenne på risikoen

Den svenske kontrollen omfatter kontroll av selve lampene - altså om de oppfyller kravene til trygg og sikker utforming - men de har også sjekket om butikkene oppfyller krav om merking og informasjon til kundene.

Seks av 13 pynteoljelamper oppfyller altså ikke sikkerhetskravene til hvordan de skal være utformet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.