«For meg gikk det greit så lenge jeg var i våken tilstand, om natten kunne jeg plutselig være i full kamp»

Etter Erling Lorentzens død 9. mars er Jakob Strandheim (101) en av få gjenlevende fra Lingeklubben. - Jeg har hatt flaks som kom helskinnet fra det, sier han.

100-åring: Jakob Strandheim da han i fjor rundet 100 år. Bildet han holder er av en yngre utgave av seg selv. Foto: Privat
100-åring: Jakob Strandheim da han i fjor rundet 100 år. Bildet han holder er av en yngre utgave av seg selv. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

101-åringen er en av de fra Shetlandsgjengen med flest turer over Nordsjøen.

Strandheim var ikke en del av Kompani Linge, men jobbet tett med soldatene i den britiske militæravdelingen og var medlem av Lingeklubben, en forening for personer som tjenestegjorde i Kompani Linge under andre verdenskrig, til den ble nedlagt på grunn av få gjenlevende medlemmer i 2007.

- Shetlandsgjengen ble kalt for sjøgjengen og Lingekarene for landgjengen, sier Strandheim til Vi.no på telefon fra Bergen.

Farefulle oppdrag

I løpet av tiden i Skottland møtte han mange av de mer profilerte motstandsheltene.

- Jeg tror Lorentzen var en av dem, men husker ikke helt sikkert. Det begynner jo å bli noen år siden, humrer han.

Ved basen i Scalloway gikk det mye i vedlikehold, trening og forberedelser.

- Vi måtte ta hensyn til hvor de tyske vaktpostene lå. Lokalkjennskap var en betingelse for å overleve oppdragene.

Det var sommeren 1942 at 22-åringen som den gang het Jakob Nilsen ble med i Shetlandsgjengen. Han hadde da vært en tid i handelsflåten, etter at han høsten 1941 sammen med flere andre forlot Norge i familiens brønnbåt. Særlig blant sjøfolk var det mange som ønsket å melde seg frivillig i motstandskampen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer