Hjemmelaget konfekt, syltetøy og julesild

Forsker: Spiselige julegaver blir kastet

Det betyr ikke at du ikke bør bake julegaver i år, men at du bør sjekke hva mottakeren liker. Her er oppskriftene du trenger!

Flere karameller, takk! Disse
settes garantert pris på. Form innpakningspapir til kremerhus og fyll med karameller. Foto: Synøve Dreyer
Flere karameller, takk! Disse settes garantert pris på. Form innpakningspapir til kremerhus og fyll med karameller. Foto: Synøve Dreyer Vis mer
Publisert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

(Vi.no): Hva gir man til den som har alt? Svaret er stadig oftere mat eller drikke. Ifølge Forbruksforskningsinstituttet SIFO er halvparten av julegavene vi gir mat eller drikke, inkludert alkohol.

- Matgaver blir ansett som mer miljøvennlige fordi de ikke er varige forbruksgoder, sier Nina Heidenstrøm, som sammen med Marie Hebrok står bak SIFOs kvalitative undersøkelse om matsvinn.

Undersøkelsen viser at matgaver ofte ender i søpla. Kjøpte matgaver, med unntak av alkohol, kastes oftere enn hjemmelagde gaver.

- Stues bort

- Det er flere grunner til at gavene kastes, forklarer Heidenstrøm.

- Mottakeren finner gjerne ingen bruksanledning for gaven, den passer ikke inn i familiens etablerte måltider og blir dermed ikke brukt. Mottakeren har ikke kunnskap om hvordan produktet skal brukes, han liker ikke matvaren som er gitt, eller den blir glemt eller stuet bort.

Ofte blir matgavene liggende «på vent» for å finne en bruksanledning, men ender opp med å bli kastet. Det betyr ikke at mottakerne ikke hadde lyst til å bruke gaven, men at den ikke helt finner sin plass.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer