Fallskader og forebygging av fall

Forskere lager robot-belte som hindrer deg i å falle

Når beltet merker at du faller, skal det skubbe deg opp igjen.

ROBOTBELTE: Beltet lærer seg hvordan du går, og skal merke når du er i ferd med å falle for så å skubbe deg opp igjen på bena. Foto Hillary Sanctuary / EPFL.
ROBOTBELTE: Beltet lærer seg hvordan du går, og skal merke når du er i ferd med å falle for så å skubbe deg opp igjen på bena. Foto Hillary Sanctuary / EPFL. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Fallskader er rangert som den sjette viktigste bidragsfaktoren til helsetap i Norge, blant annet større enn helsetapet forbundet med hjerte- og karsykdommer, ifølge Folkehelseinstituttet.

Det forskes stadig på metoder og hjelpemidler som kan bidra med å forebygge fall, særlig hos eldre. Sist ut er et verktøy som noen italienske forskere står bak; et robotbelte.

Lærer seg hvordan du går

Robotbeltet veier fire kilo og skal festes som et hoftebelte. Beltet består av fire motorer som er koblet til fester rundt lårene på personen som bruker det. Inne i beltet sitter det flere sensorer som merker hvordan personen går til vanlig.

Forskningsprosjektet er omtalt på Nature.com.

I denne videoen ser du hvordan robotbeltet fungerer:

Din gange blir analysert av en datamaskin som etter hvert lærer hvordan du går. Dermed vil datamaskinen merke når ganglaget forstyrres på en eller annen måte.

Raske, uvanlige endringer blir tolket som at du er på vei til å falle, og systemet skal da redde deg fra å falle.

Når beltet merker at du er på vei til å falle, dytter robotfunksjonen begge lårene raskt ned slik at du står støtt på beina igjen. Dette gjør at balansepunktet blir gjenopprettet, og fallet avverges.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.