Norsk kosthold

Fra blodpudding til pizza

Det er lenge siden innmat og vassgraut var faste innslag i nordmenns hverdagskost. Er det på tide å ta noe av det tilbake?

SUNN MAT: Mye av maten vi spiste for en generasjon eller to tilbake, er sunne og rimelige alternativer, som torskerogn. Foto: NTB
SUNN MAT: Mye av maten vi spiste for en generasjon eller to tilbake, er sunne og rimelige alternativer, som torskerogn. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Mange av oss har levd lenge nok til å huske endringen: Plutselig ble det greit å rynke på nesa av lungemos og torskerogn. Levergryta ble erstattet av meksikansk posegryte, og pizza seilte opp som foretrukken hyggemat. Det passet liksom ikke like godt med blodpudding når man benket seg foran skjermen for å se på Dallas og Dynastiet.

De nye lettvinte middagsrettene var kjærkomne for husets kokk, som oftest mor, etter at hun utover 70-tallet begynte å jobbe utenfor hjemmet. Arbeidsdagen var lang nok om hun ikke også skulle rekke å ribbe høner, koke kraft på beina, bake flatbrød og legge sauenyrer i eddik for å trekke ut urinsmaken før de kunne tilberedes og serveres som noe appetittlig.

Innmaten som ble ut

Skjønt appetittlig - det var nok delte meninger den gangen også om innmatens litt særegne smak og konsistens, men vi var i det minste vant til den. Dessuten spiste vi det vi fikk servert, basta bom, noe annet var uhørt i tider med mindre overflod.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.