Fremtidens «eldreboliger»

Sosialt fellesskap, innbydende omgivelser og variert tilbud av aktiviteter. Nærhet til butikker og treningssenter. Slik ønsker en av fem mellom 60 og 75 år å bo.

VINTERHAGE: Prosjektene til Bovieran er basert på leiligheter for eldre bygget rundt et atrium under glasstak. Foto: Bovieran
VINTERHAGE: Prosjektene til Bovieran er basert på leiligheter for eldre bygget rundt et atrium under glasstak. Foto: Bovieran Vis mer
Publisert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Seniorer bytter bolig oftere enn før. Og jo eldre vi er når vi flytter, desto mer bevisst blir vi på at boligen skal være tilgjengelig og alderstilpasset. Stadig flere velger dessuten bosteder med fellesområder som innbyr til sosialt samvær.

Det er ikke uten grunn. Tall fra Statistisk sentralbyrå viser at 35 prosent av de som er 67 år eller eldre, bor alene. Det gjelder dobbelt så mange kvinner som menn. Mens nær to av tre menn 80+ lever i parforhold, gjelder det bare én av fire kvinner i samme alder.

Flere kvinner enn menn over 75 år oppgir at de kjenner seg ensomme og at de plages av ensomheten. Ensomhet over lengre tid er en risikofaktor for alvorlige helseproblemer. Flertallet av de som kjenner seg ensomme, er også lite tilfreds med livet, viser en annen undersøkelse fra SSB. Ensomheten ser ut til å farge tilværelsen på negative måter.

Et veletablert, godt naboskap og vennekontakt kan være betryggende og skape tilhørighet, og kan være med på å bedre eldres livssituasjon.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.