Gamle medisiner må leveres tilbake

Har du medisiner som er gått ut på dato, eller medisiner du ikke trenger lenger? Vær obs på at disse verken skal i søpla, eller skylles ned i do. Derimot må du levere dem inn til apoteket.

LEVER INN MEDISINENE: Medisiner og legemidler som har gått ut på dato skal IKKE kastes i søpla. Foto: NTB
LEVER INN MEDISINENE: Medisiner og legemidler som har gått ut på dato skal IKKE kastes i søpla. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Går du på medisiner og har hentet ut for mye så du ikke får brukt dem opp i tide? Eller kanskje har du liggende gamle medisiner fra tidligere sykdom?

Husk at gamle eller ubrukte legemidler ikke må kastes i søpla, påpeker Helsenorge.no De skal heller ikke skylles ned i do.

Her kan du også lese hvordan medisiner skal oppbevares riktig - ved feil temperatur eller mye lys risikerer du at de ikke virker som de skal.

Plikt til å ta imot gamle medisiner

De skriver videre at medisiner regnes som spesialavfall. Dette innebærer at medisiner skal leveres tilbake til apoteket.

Apoteket har plikt til å ta imot gamle eller ubrukte medisiner og destruere dem på en forsvarlig måte, ifølge Helsenorge.

Apotek 1 skriver på sine nettsider at de sorterer medisinene og sørger for at de blir forsvarlig destruert. Dette innebærer at noen legemidler sendes til forbrenning, mens andre behandles som spesialavfall.

Kan ende opp i naturen

Årsaken til at medisiner ikke skal kastes eller skylles ned er at dette kan føre til uønskede utslipp i naturen, siden mange medisiner ikke blir fanget opp når vannet blir renset og dermed går direkte ut i hav og innsjøer.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.