Unngå depresjon som pensjonist

Hans og Herleivs beste tips: Hold deg sosial

Forskning viser at eldre er særlig utsatt for å bli deprimerte. Hans og Herleiv er derimot bevis på det stikk motsatte. Her er oppskriften deres.

LIVET SMILER: Kompisene Hans Hosøy (70) og Herleiv Veland (78) har god tid til en prat når de treffes på kjøpesenteret. Selv om de befinner seg i aldersgruppen som er særlig utsatt for å utvikle depresjon, er det ingen av dem som kjenner seg spesielt nedfor. - Jeg koser meg med å ha fri, smiler Herleiv. Foto: Linn Merete Rognø.
LIVET SMILER: Kompisene Hans Hosøy (70) og Herleiv Veland (78) har god tid til en prat når de treffes på kjøpesenteret. Selv om de befinner seg i aldersgruppen som er særlig utsatt for å utvikle depresjon, er det ingen av dem som kjenner seg spesielt nedfor. - Jeg koser meg med å ha fri, smiler Herleiv. Foto: Linn Merete Rognø. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

(Vi.no): - Altså, jeg har aldri hatt det så godt som nå, jeg!

Herleiv Veland (78) humrer livlig i samtale med kompisen Hans Hosøy (70). Det er flere år siden de sluttet i jobbene sine, men de er skjønt enige om en ting: pensjonistlivet er strålende!

- Jeg var kjempeglad da jeg sluttet å jobbe og fikk bli pensjonist. Da fikk jeg endelig slappe av. Jeg tenkte helt enkelt at nå er det på tide å slippe de yngre til. Så jeg koser meg med å ha fri, forteller Herleiv videre.

Kompisen Hans innrømmer samtidig at noe føltes litt trått umiddelbart etter at pensjonisttilværelsen startet.

- Den største overgangen fra å være aktiv i jobb til å bli pensjonist var at jeg fikk for mye fritid, sier han.

Og det er nettopp overgangen til en ny epoke der hverdagen plutselig står mer stille, at livet kan ta en uventet og dyster vending, viser norsk forskning.

Utsatt for depresjon

Det Hans poengterer, er blant noe av det professor og forsker Knut Engedal råder eldre å være obs på.

Engedal er professor i alderspsykiatri ved Nasjonalt kompetansesenter for aldersdemens. Han forteller at det er forsket mye på generell helse hos eldre, og i flere av de ulike studiene kommer det fram en vesentlig faktor: Depresjon er en vanlig lidelse hos eldre.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer