Digitalisering og eldre:

Hjelp, vi må digitaliseres

Er løpet kjørt for eldre som ikke vil på nett?

DATASKREKK? I en undersøkelse svarte mange over 65 år at de var dårlig rustet på IT, men mange er også lite motiverte for å lære seg nett. Illustrasjon: Lisa Wisløff / Vi.no
DATASKREKK? I en undersøkelse svarte mange over 65 år at de var dårlig rustet på IT, men mange er også lite motiverte for å lære seg nett. Illustrasjon: Lisa Wisløff / Vi.no Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

(Vi.no): Norge digitaliseres, og noen vil havne utenfor. Her forklarer vi hvorfor.

Da nordmenns kunnskap om data og sikkerhet ble kartlagt for to år siden, sa flere av de spurte over 65 år at de var svært bekymret for en påtvungen digitalisering.

Mange klarer ikke å holde tritt med utviklingen, og må bruke barnebarna for å få hjelp.

Siden de også var mer bekymret for å bli utsatt for svindel enn resten av befolkningen, er det nesten opplagt at mange eldre som er dårlig rustet på IT, vil la være å bruke offentlige tjenester digitalt.

Det er derfor viktig å gi eldre opplæring i trygg bruk, mener seniorrådgiver Bjarte Malmedal i Norsk senter for informasjonssikring (NorSiS), som stod bak undersøkelsen.

Samtidig er opplæringsdelen bare en liten del av problemet: For hva hjelper det med gratis kurs i tastaturbruk, hvis man overhodet ikke er interessert i å lære?

Les også: Rett på frikort? Slik sjekker du selv

Gammel vane er vond å vende

Hos Senior Norge i Østfold, jobber de på spreng med nettopp denne problemstillingen.

(Ta for eksempel en kikk på den digitale ordlisten de har laget)!

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.