Huset var forlatt i 60 år - se den utrolige forvandlingen!

Innflyttingsgaven fra naboen var en eske fyrstikker. Han mente det letteste var å brenne huset og bygge nytt etter 60 år med forfall. Men se på det nå!

DRØMMEHUS: Der andre så en falleferdig rønne, så Berit og Karl et drømmehus. Foto: Privat
DRØMMEHUS: Der andre så en falleferdig rønne, så Berit og Karl et drømmehus. Foto: Privat Vis mer
Publisert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Huset var i så dårlig forfatning at det kunne ramle sammen når som helst. Men ekteparet Berit og Karl ville gjenreise den gamle skjønnheten i Sykkylven. Ved bredden av Sykkylvsfjorden, i nærheten av en gammel vikinggrav, ligger Blakstad Gard. Her har juleforberedelsene pågått i flere uker allerede. Det er blant annet pinnekjøtt fra egen villsau, hjemmebakte og glutenfrie lefser, flatbrød og julekaker. Og ikke å forglemme hjemmebrygget øl. I finstuen, der de vakre møblene står, glitrer juletreet med en stjerne i toppen. Og på låven skal en liten, hissig nisse snart få sin julegrøt.

Dyr på gården

Julen på Sunnmøre er ofte grønn. Hvis det i det hele tatt kommer snø, skjer det vanligvis ikke før ut i mars måned. De mange dyrene på Blakstad Gard – villsauene, kasjmirgeitene, ullgrisene, islandshestene, gjessene, endene, hønene, kaninene, katten og hunden – kan derfor kose seg ute i det milde været.

Utgravninger viser at det har vært gårdsdrift på Blakstad Gard så langt tilbake som til bronsealderen. Blakstad er et gammelt navn som finnes på en rekke gårder rundt om i landet. Ifølge Wikipedia, som viser til stedsnavngranskeren Oluf Rygh, kommer navnet fra det norrøne Blakkstadir og er sammensatt av mannsnavnet Blakkr eller Blakki og stedsnavnet stadir. I tillegg til hovedhuset har gården et stabbur som er litt eldre enn hovedhuset og som også er nyrestaurert. Videre er det en smie og en låve. Det er en badestrand med et naust, molo og flytebrygge. I tillegg har de en stor gapahuk.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.