Egenandel frikort 2023

Hvem kan få fritak for egenandel på blå resept?

Bruker du medisiner på blå resept, er det enkelte som kan slippe å betale egenandelen på medisinene. Her forklarer Helsedirektoratet hvem dette gjelder.

EGENANDEL PÅ BLÅ RESEPT? I denne artikkelen ser du om du er en av de som er unntatt å betale egenandelen på blå resept, som i 2023 er 50 prosent av reseptbeløpet. Foto: NTB
EGENANDEL PÅ BLÅ RESEPT? I denne artikkelen ser du om du er en av de som er unntatt å betale egenandelen på blå resept, som i 2023 er 50 prosent av reseptbeløpet. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Ved kjøp av medisin, medisinsk forbruksmateriell eller næringsmidler på blå resept betaler du 50 prosent av reseptbeløpet i egenandel, men ikke mer enn 520 kroner per resept for en mengde tilsvarende tre måneders forbruk, ifølge Helse-Norge. Satsen gikk opp fra nyttår, og i 2022 betalte man 39 prosent - med samme maksbeløp per resept. Her kan du lese hvor mye mer dette utgjør for de mest solgte medisinene i Norge.

Får du frikort i løpet av 2023, slipper du å betale egenandeler utover frikortgrensa, som i år er på 3040 kroner. Samtidig sier reglene at en del av oss kan få fritak for å betale egenandelen til medisiner på blå resept - også uten frikort. Blant annet gjelder dette alderspensjonister som mottar minste pensjonsnivå, og uføretrygdede med minsteytelse.

Hvem har fritak for egenandel?

Det er den såkalte blåreseptforskriften som slår fast at enkelte grupper skal ha fritak fra å betale egenandel på blå resept. Ifølge avdelingsdirektør Steinar Mathisen i Helsedirektoratet, kan det være noe ulik begrunnelse for de forskjellige gruppene.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.