De beste oppskriftene på rester av julemat:

Hvis kjøleskapet ditt ser slik ut, er det én ting å gjøre

Fullt kjøleskap fører nesten alltid til matsvinn. Her er rådene for å ta vare på julematen, og oppskriftene du trenger for å lage en skikkelig julerestefest.

FEIL TEMPERATUR: Når vi fyller kjøleskapet til randen, som før butikkene stenger for jul, stiger temperaturen. Da blir maten fortere dårlig. Illustrasjonsfoto: Shutterstock/NTB
FEIL TEMPERATUR: Når vi fyller kjøleskapet til randen, som før butikkene stenger for jul, stiger temperaturen. Da blir maten fortere dårlig. Illustrasjonsfoto: Shutterstock/NTB Vis mer
Publisert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

- Et fullt kjøleskap blir varmere enn det bør være. Ideelt sett skal temperaturen ligge mellom to og fire grader for at maten skal ha best mulig holdbarhet, sier Mette Nygård Havre, leder av bevegelsen Spis opp maten og forfatter av restekokeboka med samme navn.

Hun har lagt et lite termometer i sitt kjøleskap for å kunne følge med på temperaturen.

- Mange fyller også kjøleskapet med brus for at den skal bli kald, uten å tenke på at det stjeler mye kulde fra maten som ligger der fra før. Brusen kan like gjerne stå på en kald balkong eller i en bod nå om vinteren, minner hun om.

Slik forebygger du matsvinn

I en undersøkelse Norstat har gjort for matsvinnmotkjemperne i Too Good To Go, sier 34 prosent av de spurte at det hender de kaster julemat. 14 prosent er usikre, mens 52 prosent ikke kaster noe. Undersøkelsen er gjennomført blant 1000 respondenter på landsbasis i desember 2020.

– Mange kjøper nok mer enn de klarer å spise opp, slik at maten blir liggende for lenge. I tillegg blir det ofte mat til overs når man har gjester. Det er lett å glemme restene i kjøleskapet, sier Ann-Kristin Raknes Pfründer, daglig leder i Too Good To Go.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.