Oppvask

Ikke bruk den på kjøkkenet

Mens veldig mange europeere sverget til svamp når oppvasken skal tas, er oppvaskkosten førstevalget for nordmenn flest. Nå avslører forskerne hva som egentlig er best.

BØRSTE ELLER SVAMP TIL OPPVASKEN? Det er mange gode grunner til å ligge unna kjøkkensvampen. Den kan nemlig gi grobunn for mange helsefarlige bakterier. Foto: Kristin Sørdal
BØRSTE ELLER SVAMP TIL OPPVASKEN? Det er mange gode grunner til å ligge unna kjøkkensvampen. Den kan nemlig gi grobunn for mange helsefarlige bakterier. Foto: Kristin Sørdal Vis mer
Publisert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Du har kanskje også stått der, ved oppvaskbenken på feriereise i Sverige eller et annet europeisk land, og skulle ta oppvasken. Og der, under oppvaskbenken, glimrer oppvaskbørsten med sitt fravær. Det eneste du finner, er en godt brukt kjøkkensvamp.

Om du vurderer å bruke svampen i feriehuset når kaffekoppen skal vaskes, eller om du lurer på om du like godt kunne erstattet oppvaskkosten hjemme med en svamp i stedet, er svaret: Nei!

Den ferske undersøkelsen fra Nofima viser at du med fordel kan ligge langt unna kjøkkensvampen.

Den kan nemlig samle opp og gi vekst av sykdomsframkallende bakterier som Salmonella og Campylobacter.

– Våre funn viser at det er viktig å gjøre folk oppmerksomme på at kjøkkensvamper ikke er særlig hygieniske, og i stedet oppmuntre til bruk av oppvaskbørster, uttaler Nofima-forsker Trond Møretrø.

Oppvaskbørsten er best

Den norske studien er en del av et større EU-finansiert prosjekt om matsikkerhet, der man ved å sette søkelyset på risikofaktorene ved matlaging ønsker å redusere de tusenvis av tilfellene av matbårne sykdommer og dødsfall som er direkte forbundet med matlaging hjemme hos forbrukeren.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.