Ikke gjenbruk glass ukritisk: Lokkene kan være et problem

Glass med skrulokk fra kjøpte matvarer bør ikke ukritisk brukes om igjen. Hovedproblemet er lokkene - som kan avgi uønskede stoffer om du ikke passer på hva du bruker det til.

GJENBRUK AV KJØPTE MAT-GLASS: Skal du bruke glass du har kjøpt med mat på, om igjen, bør du helst bruke dem til samme type produkt. Plastforpakningen på innsiden av lokkene kan nemlig avgi uønskede stoffer til maten. Foto: NTB/Scanpix
GJENBRUK AV KJØPTE MAT-GLASS: Skal du bruke glass du har kjøpt med mat på, om igjen, bør du helst bruke dem til samme type produkt. Plastforpakningen på innsiden av lokkene kan nemlig avgi uønskede stoffer til maten. Foto: NTB/Scanpix Vis mer
Publisert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Hva gjør du med kjøpte glass som det har vært for eksempel syltetøy, pastasaus, tomatsild, fetaost, sennep eller andre matvarer på? Kaster du dem - eller vasker du dem og tar vare på dem for å gjenbruke dem til andre matvarer seinere? Kanskje til hjemmelaget syltetøy, sursild til jul eller appelsinmarmelade?

Dersom du gjenbruker kjøpte glass, skal du vite at dette ikke er noe du bør gjøre ukritisk. Og som du kan lese nedenfor: Hovedproblemet er lokkene! Og du bør være spesielt oppmerksom ved fet mat.

- Det er vanskelig for Mattilsynet konkret å si om slik gjenbruk er greit. Vi vet ikke hvilken type mat produsenten av disse glassene har laget de for og om de tåler gjenbruk, sier seniorrådgiver Signe Bergljot Sem i seksjon kjemisk mattrygghet i Mattilsynet.

- Ta gjerne kontakt med aktuell produsent eller importør av produktet eller den butikken der varen er kjøpt. Ved eventuell gjenbruk er vårt generelle råd å bruke samme type mat som fulgte med glasset, sier hun videre.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.