Oppbevaring av frukt og grønnsaker

Ikke gjør denne grønnsakstabben

Forskjellige grønnsaker holder seg best ved forskjellig temperatur og lagring.

HVORDAN LAGRE GRØNNSAKER: Det er spesielt enkelte forhold som påvirker holdbarheten til frukt og grønnsaker. Foto: NTB
HVORDAN LAGRE GRØNNSAKER: Det er spesielt enkelte forhold som påvirker holdbarheten til frukt og grønnsaker. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Få tilgang til våre aller beste artikler på Vi Pluss her, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Frukt og grønnsaker inneholder mye vann og fortsetter å «puste» etter høsting, og det generelle rådet for å bevare kvaliteten er å oppbevare frukt, bær og grønnsaker på rundt 10 grader eller i kjøleskap, skriver Nofima i en pressemelding.

Samtidig krever forskjellig frukt og grønt forskjellige lagringsforhold for å holde seg best mulig.

Lagringsforhold kan variere

Generelt kan man si at lav temperatur nedsetter livsfunksjonene i produktene og forlenger oppbevaringstida, skriver Mattilsynet på Matportalen.no.

– Det kan også være forskjeller på ulike sorter av samme grønnsakstype. Miniplommetomater for eksempel har relativt tykt skinn, og tåler lagring i lengre tid på høy temperatur før de får et betydelig vekttap. Romansetomatene har stilk og er mer utsatt for muggvekst på stilkene ved mindre gunstige lagringsbetingelser, forklarer Kjersti Aaby, forsker i Nofima.

Pass på lys og luftfuktighet

Også lysforholdene og mangel på emballasje kan forringe kvaliteten på frukt og grønnsaker. Ifølge Matportalen bør frukt og grønnsaker ikke utsettes for unødig dagslys eller kunstig lys, noe som spesielt gjelder potet, gulrot og blek asparges.

Dessuten tar de fleste produkter skade av tørr luft, med unntak av løkvekster (gul løk, purreløk, hvitløk). Røtter (gulrøtter, sellerirot, persillerot) og bladgrønnsaker med stor fordampingsoverflate tar størst skade av tørr luft, skriver Mattilsynet.

Nofima har også sett på emballasjebruk for forskjellige grønnsakstyper. De skriver at blant annet gulrot, paprika og agurk holder seg bedre når de pakkes i plast.

Kjøleskap eller kjeller og bod er best

Gulrot og kålrot klarer seg best i kjøleskap, mens tomat, agurk og paprika har godt av sval lagring, ifølge Nofima.

Mattilsynet skriver at de aller fleste grønnsaker ikke skal gjennom en modningsprosess, og derfor med fordel kan oppbevares i kjøleskapet. Unntakene er tomat, agurk, artiskokk, fersk ingefær, aubergine og squash. De legger til at for mange frukter og grønnsaker er svalskap eller en litt kjølig bod (ca. 10 grader) ideelt.

Bør oppbevares i romtemperatur

  • Melon (hel)
  • Banan
  • Papaya
  • Avocado
  • Tomat
  • Agurk
  • Artiskokk
  • Fersk ingefær
  • Aubergin
  • Squash

Bør oppbevares i kjøleskapet

  • Epler
  • Pærer
  • Steinfrukt (plommer, moreller, kirsebær)
  • Bær
  • De aller fleste grønnsaker
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer