Få tilgang til våre aller beste artikler på Vi Pluss her, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.
Frukt og grønnsaker inneholder mye vann og fortsetter å «puste» etter høsting, og det generelle rådet for å bevare kvaliteten er å oppbevare frukt, bær og grønnsaker på rundt 10 grader eller i kjøleskap, skriver Nofima i en pressemelding.
Samtidig krever forskjellig frukt og grønt forskjellige lagringsforhold for å holde seg best mulig.

- Et fint tilskudd til vitamin D
Lagringsforhold kan variere
Generelt kan man si at lav temperatur nedsetter livsfunksjonene i produktene og forlenger oppbevaringstida, skriver Mattilsynet på Matportalen.no.
– Det kan også være forskjeller på ulike sorter av samme grønnsakstype. Miniplommetomater for eksempel har relativt tykt skinn, og tåler lagring i lengre tid på høy temperatur før de får et betydelig vekttap. Romansetomatene har stilk og er mer utsatt for muggvekst på stilkene ved mindre gunstige lagringsbetingelser, forklarer Kjersti Aaby, forsker i Nofima.

Kjøttvarene du ikke bør spise store mengder av
Pass på lys og luftfuktighet
Også lysforholdene og mangel på emballasje kan forringe kvaliteten på frukt og grønnsaker. Ifølge Matportalen bør frukt og grønnsaker ikke utsettes for unødig dagslys eller kunstig lys, noe som spesielt gjelder potet, gulrot og blek asparges.
Dessuten tar de fleste produkter skade av tørr luft, med unntak av løkvekster (gul løk, purreløk, hvitløk). Røtter (gulrøtter, sellerirot, persillerot) og bladgrønnsaker med stor fordampingsoverflate tar størst skade av tørr luft, skriver Mattilsynet.
Nofima har også sett på emballasjebruk for forskjellige grønnsakstyper. De skriver at blant annet gulrot, paprika og agurk holder seg bedre når de pakkes i plast.

Ikke bruk den på kjøkkenet
Kjøleskap eller kjeller og bod er best
Gulrot og kålrot klarer seg best i kjøleskap, mens tomat, agurk og paprika har godt av sval lagring, ifølge Nofima.
Mattilsynet skriver at de aller fleste grønnsaker ikke skal gjennom en modningsprosess, og derfor med fordel kan oppbevares i kjøleskapet. Unntakene er tomat, agurk, artiskokk, fersk ingefær, aubergine og squash. De legger til at for mange frukter og grønnsaker er svalskap eller en litt kjølig bod (ca. 10 grader) ideelt.

Derfor bør menn velge middelhavsdietten
Bør oppbevares i romtemperatur
- Melon (hel)
- Banan
- Papaya
- Avocado
- Tomat
- Agurk
- Artiskokk
- Fersk ingefær
- Aubergin
- Squash
Bør oppbevares i kjøleskapet
- Epler
- Pærer
- Steinfrukt (plommer, moreller, kirsebær)
- Bær
- De aller fleste grønnsaker