Skadedyr

Inviterer du til rottefest i juleneket?

Det er ikke alle juletradisjoner som er like gunstige å holde i hevd, i hvert fall ikke i byene. Å plassere juleneket inntil husveggen, for eksempel, kan invitere helt andre gjester på besøk enn dompap og småfugler.

JULENEK: Koselig juletradisjon, eller invitasjon til fest for rotter og skadedyr? Plasseringen har mye å si. Men også annen fuglemat er populær blant rotter i bynære områder. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
JULENEK: Koselig juletradisjon, eller invitasjon til fest for rotter og skadedyr? Plasseringen har mye å si. Men også annen fuglemat er populær blant rotter i bynære områder. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer
Publisert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Julenek, fuglenek, kornbånd, fuggelband: Kjært barn har mange navn. Og selv om tradisjonen med å sette ut et julenek til fuglene ikke er av de aller eldste juletradisjonene våre, er den for mange en viktig del av juleforberedelsene.

Småfuglene må jo også ha noe å kose seg med i jula, ikke sant? Dessuten er det ganske dekorativt med et pent julenek ved trappa eller hageplattingen, med rød sløyfe rundt magen og frostbelagte kornaks som dingler som små bjeller i vinden. Og skulle det dukke opp en julestemt dompap eller to i nabolaget må vi jo ha noe godt å tilby?

- Ikke sett juleneket ved husveggen

Tja. Småfugl flest - kanskje med unntak av gulspurven - er egentlig ikke så veldig glad i julenek. Havre er mager kost, så finner de meiseboller, solsikkefrø eller annen fett- og næringsrik mat i nærheten, velger de heller å ta julemåltidet sitt der. Dompapen er i hvert fall ingen gjenganger i juleneket, alle de fine julekortmotivene til tross.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.