Janas mormor satt i Gestapos fangenskap

Jana nøstet opp i morens og mormorens dramatiske historie.

BREV FRA MOR: Jana leser brevet som bestemoren Hana sendte fra fangenskap i Berlin under andre verdenskrig. Datteren Handula og broren hennes var glad for å få livstegn fra moren. Foto: Sverre Chr. Jarild
BREV FRA MOR: Jana leser brevet som bestemoren Hana sendte fra fangenskap i Berlin under andre verdenskrig. Datteren Handula og broren hennes var glad for å få livstegn fra moren. Foto: Sverre Chr. Jarild Vis mer
Publisert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Følg oss på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

(Vi.no): For Jana Weidemann (60) startet det med et brev og en fortelling.

– En dag fortalte mamma meg om ensomheten etter at moren hennes ble tatt av Gestapo. Historien fascinerte meg, og jeg skrev det ned etterpå. Da kjente jeg også at jeg var klar til å begynne det veldige arbeidet det er å nøste opp i en stor og krevende familiehistorie, sier Jana.

– Det fordrer stor innsatsvilje, energi og interesse, samt utholdenhet.

Brevene som mormoren skrev mens hun var i Gestapos fangenskap, ga Jana den drivkraften hun trengte for å gå inn i de mørke og lysere sidene av familien Gráf.

– Jeg var så nysgjerrig på brevene. De var skrevet på tysk, fordi de måtte gå gjennom tysk sensur. Jeg begynte å oversette brevene, ord for ord. Skoletysken ble vekket til live, og til slutt fikk brevet en mening, forteller Jana engasjert.

Hun skildrer hvordan slekten stadig kom nærmere og ble mer og mer levende for henne. Mormorens brev, Gestapos forhørsprotokoller fra Berlin og gamle foto, ga grunnlaget for å forstå små brokker av mormorens liv. Bit for bit satte hun dem sammen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.