Samenes nasjonaldag 6. februar:

– Jeg lærte at det å være samisk ikke er noe man skryter av

Kommentar: «Du er ikke norsk hvis du er samisk,» sa han. Hva er jeg egentlig da?

Katharina Mortensen oppdaget ved en tilfeldighet at hun er samisk. Det tok tid før hun ble stolt av opphavet sitt. Foto: Privat
Katharina Mortensen oppdaget ved en tilfeldighet at hun er samisk. Det tok tid før hun ble stolt av opphavet sitt. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Følg oss på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

(Vi.no): På denne dagen for ett år siden var jeg for første gang stolt over røttene mine. Jeg var stolt av å være samisk. Stolt over at det var nasjonaldagen min.

Jeg hadde bestemt meg: 25 år og flere generasjoner med skam var nok for meg.

Stoltheten ble fort overskygget av kommentarer fra uvitende mennesker. Kommentarer som «ingen bryr seg om samefolkets dag», «du er ikke norsk hvis du er samisk», eller min favoritt: «du er ikke samisk, du praktiserer det ikke».

Det får meg til å lure på hvem folk tror jeg er. Enkelte mener at jeg ikke er norsk, selv om jeg tilhører en av landets urbefolkninger. Andre mener at jeg ikke er samisk fordi jeg ikke «praktiserer same». Hva mener de egentlig at jeg skal praktisere?

Er jeg nødt til å ha et reinsdyr i bakgården på Bislett? Må da en spanjol i Norge også «praktisere Spania» for å fortsatt kalle seg spansk? Sangria og tapas hver dag?

– Like samisk som en finnmarking

Jeg er Osloborger, jeg har bunad, jeg bor ikke i lavvo. Dette er jeg ikke alene om. I fjor toppet en by valgmanntallet til sametinget for første gang i historien (Tromsø, Oslo var på femteplass). Vi er mange samer i de store byene, og vi er like samiske som de som bor i Finnmark. Forskjellen på oss er at vi kan ta geografisk avstand fra skammen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer