Gamle rør i huset

Jo eldre huset er, desto større er risikoen

Om du ikke sjekker rørene jevnlig, kan du ende opp med store ødeleggelser på boligen.

ILLE: Særlig i eldre boliger bygget i etterkrigstiden kan det stå ekstra ille til med vannrørene dersom de ikke har blitt vedlikeholdt. Foto: Scanpix
ILLE: Særlig i eldre boliger bygget i etterkrigstiden kan det stå ekstra ille til med vannrørene dersom de ikke har blitt vedlikeholdt. Foto: Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Har du et eldre hus, for eksempel fra 1970-tallet, kan du ende opp i en kjedelig, og ikke minst dyr situasjon dersom du sjelden eller aldri tar en helsjekk på rørene i hjemmet.

Alle rør bør sjekkes, men det er særlig to steder i huset du først og fremst bør ta en titt.

– Dunker i rørene

Om du ikke sørger for å sjekke rørene, er sannsynligheten for at vannlekkasjer og råte oppstår, eller i verste fall kan ha skjedd, svært høy.

– Ifølge statistikker er elde på rør den største grunnen for vannlekkasjer, sier Are Skaar Nielsen, fagsjef Sanitærteknikk, utdanning og rekruttering ved Rørentreprenørene Norge.

Men lekkasjer oppstår også på grunn av rør ved for eksempel skuffer i kjøkkenskap som stadig dunker i rørene, forklarer Nielsen.

– Dette gjelder ikke bare trykksatte rør - avløpsrør er også veldig utsatt. Derfor er det viktig å ikke fylle kjøkkenskap og skuffer så fulle at dørene må sparkes igjen med makt, understreker han.​

Disse boligene har gamle rør

Det var stor boligbyggevirksomhet i Norge i hele etterkrigstiden, og helt fram til tidlig 80-tall, viser tall fra SSB. Totalt ble det bygget 970.000 boliger i Norge på 50-, 60- og 70-tallet, med aller størst byggevirksomhet i perioden 1971-1978, da det ble bygget nærmere 40.000 boliger årlig.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer