
Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen
Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.
At bakterier trives der det finnes fuktighet og næring, vet de fleste. Kjøkkensvampen er rik på både væske og matrester, men det er flere grunner til at den gir bakteriene gode levekår, viser en fersk studie som forskning.no nylig har omtalt: Svampen har en arkitektur som gjør at både sosiale og mindre sosiale bakterier kan leve der, for å si det litt enkelt.
Bakterier er nemlig svært forskjellige, forklarer artikkelen. Noen liker å omgås andre bakterier, eller klarer seg rett og slett ikke uten dem. Andre trives best for seg selv, og velger boform deretter.
For at bakterier med ulike behov skal kunne eksistere på samme sted, må det med andre ord finnes boformer der som passer for alle. Jordsmonnet er et slikt sted. I jorda finnes både små lommer, eller "leiligheter", der usosiale bakterier kan leve livet sitt i fred, og større lommer - "fellesarealer" - der bakterier som er avhengig av hverandre kan boltre seg i skjønn sameksistens. Ergo eksisterer det et rikt og mangfoldig bakterieliv i jorda.
Les artikkelen gratis
Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger