Kjøkkensvampen kan huse milliarder av bakterier

For bakterier er kjøkkensvampen din som et attraktivt boligkompleks med separate leiligheter og fellesområder, slår forskere fast. Milliarder kan bo der samtidig, men hvor farlig er det?

BAKTERIE-ELDORADO: Fukt og matrester gir supre leveforhold for bakterier, men det er flere grunner til at bakterier gjerne vil bo i kjøkkensvamper. Foto: NTB
BAKTERIE-ELDORADO: Fukt og matrester gir supre leveforhold for bakterier, men det er flere grunner til at bakterier gjerne vil bo i kjøkkensvamper. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

At bakterier trives der det finnes fuktighet og næring, vet de fleste. Kjøkkensvampen er rik på både væske og matrester, men det er flere grunner til at den gir bakteriene gode levekår, viser en fersk studie som forskning.no nylig har omtalt: Svampen har en arkitektur som gjør at både sosiale og mindre sosiale bakterier kan leve der, for å si det litt enkelt.

Bakterier er nemlig svært forskjellige, forklarer artikkelen. Noen liker å omgås andre bakterier, eller klarer seg rett og slett ikke uten dem. Andre trives best for seg selv, og velger boform deretter.

For at bakterier med ulike behov skal kunne eksistere på samme sted, må det med andre ord finnes boformer der som passer for alle. Jordsmonnet er et slikt sted. I jorda finnes både små lommer, eller "leiligheter", der usosiale bakterier kan leve livet sitt i fred, og større lommer - "fellesarealer" - der bakterier som er avhengig av hverandre kan boltre seg i skjønn sameksistens. Ergo eksisterer det et rikt og mangfoldig bakterieliv i jorda.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer