Hvilken jord er best?

Kjøpe jord? Se opp her

- Jord er ikke bare jord, er ekspertene enige om. Se hvordan du kan avsløre god og dårligere jord.

HVILKEN JORD KJØPER DU? Kjøper du jord i sekk fra butikk, råder ekspertene til å kjenne på jorda; den billigste torvjorda er veldig finkornet - som ikke er gunstig for plantene dine. Og er du ute etter torvfri jord, bør du lese varedeklarasjonen, og ligge unna «sphagnum» - som er et annet ord for torv. Foto: Kristin Sørdal
HVILKEN JORD KJØPER DU? Kjøper du jord i sekk fra butikk, råder ekspertene til å kjenne på jorda; den billigste torvjorda er veldig finkornet - som ikke er gunstig for plantene dine. Og er du ute etter torvfri jord, bør du lese varedeklarasjonen, og ligge unna «sphagnum» - som er et annet ord for torv. Foto: Kristin Sørdal Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Bør du kjøpe jord uten torv? Hvilken jord skal du bruke til grønnsaker, plen eller utekrukker? Og hvor bør du kjøpe jord?

Avhengig av hvor i landet du bor og hvor langt våren er kommet, er hagesesongen i gang.

Uansett hvor små eller store prosjekter du har, involverer planting også jord. Og her er ekspertene veldig enige: Jord er ikke bare jord.

Om du handler jord eller jordprodukter i sekk på hagesenter som Plantasjen eller Hageland - eller i andre varehus som Europris, Bauhaus eller andre - eller om du kjøper jord i løsvekt på henger eller kompostjord fra gjenvinningsstasjonen:

Her er ekspertenes tips til valg av jord.

- Jord er ikke bare jord

- Jord er ikke bare jord, fordi jorda i hagen en type jord - mens jord på pose er noe helt annet. Ulempen er at vi i Norge har bare ett ord for jord, sier Marianne Utengen, gartner i Det norske hageselskap.

At jord ikke bare er jord, er noe planteeksperter og hageentusiaster er enige om. Vi.no har tidligere skrevet om hageblogger Anne Holter-Håvind sine tanker og tips om valg av jord - som du også kan se i videoen ovenfor. Holter-Håvind driver hagebloggen Moseplassen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.