Klarer du å lese dette?

Store deler av befolkningen kan ha problemer med å lese varedeklarasjonen på matvarer. - Et stort samfunnsproblem. For noen er det livsnødvendig å se hva maten inneholder, mener Norges Blindeforbund.

GREIER DU Å LESE HVA MATEN INNEHOLDER? Store deler av befolkningen vil ha problemer med å lese varedeklarasjonen på matvarer dersom skriften er ifølge minstekravet for matmerking. Myndighetene sier det jobbes med digitale løsninger - men enn så lenge er bekymringen at folk kan gå glipp av livsnødvendig informasjon. Foto: Kristin Sørdal
GREIER DU Å LESE HVA MATEN INNEHOLDER? Store deler av befolkningen vil ha problemer med å lese varedeklarasjonen på matvarer dersom skriften er ifølge minstekravet for matmerking. Myndighetene sier det jobbes med digitale løsninger - men enn så lenge er bekymringen at folk kan gå glipp av livsnødvendig informasjon. Foto: Kristin Sørdal Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Sliter du med å tyde det som står på varedeklarasjonen på maten? Da er du ikke alene.

Lovkravet til skriftstørrelse på matvarer tilsvarer så liten skrift at synseksperter sier at det vil være uleselig for veldig mange:

- Dette er ikke lett leselig for store deler av befolkningen, som vil ha problemer med å lese så liten skrift uten briller eller annen lesehjelp. Spesielt vil mange over 45 år ha problemer med så liten skrift, sier Hans Torvald Haugo, generalsekretær og fagsjef i Norges Optikerforbund til Vi.no.

- Dette er en svært liten skrift og mange vil være avhengig av sterke brilleglass eller forstørrelsesglass for å kunne lese dette, bekrefter Svein Tindlund, optiker og fagekspert i brillekjeden Specsavers, og legger til:

- Om man er vant til å lese skrift i «normal» størrelse, vil en liten skrift med denne størrelsen, kunne representere en utfordring.

«Lett lesbar»?

Tidligere undersøkelser viser at 53 prosent av alle over 40 år har problemer med å lese teksten på varedeklarasjoner (MMI).

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.