Debatt - monarkiet

- Kong Harald bør bli vår siste konge

KOMMENTAR: - Det er mye annet vi kan bruke de 460 millionene på.

DE SISTE?: Kan vi la denne familien bli den siste familien som er hevet over andre nordmenn? Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix.
DE SISTE?: Kan vi la denne familien bli den siste familien som er hevet over andre nordmenn? Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix. Vis mer
Publisert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

KOMMENTAR: Året er 2019 og vi har utviklet oss til et moderne og høyteknologisk samfunn. Det er på tide å kvitte oss med et av landets siste spøkelser, Kongehuset.

En tankegang hvor en familie er hevet over alle oss andre, er en tankegang som tilhører middelalderen. Og en langfinger mot det moderne demokratiet, som jo alle liker?

Hvor mye kongehuset koster er det få som vet, da kongehuset ikke er underlagt offentlighetsloven.

Men at det er snakk om flere hundre millioner i året hersker det liten tvil over, minst 460 millioner kroner per år pluss sikkerhet, blant annet, skrev Dagbladet i 2016. Tenk hva vi heller kunne brukt disse pengene på?

  • Økt lønnen til helsefagarbeidere, lærere og andre viktige lavtlønnede yrker?
  • Gjøre kollektivtrafikk en smule billigere?
  • Bygge nesten 10 mil med 2-felts vei i året?
  • Betale opp mot halvparten av avlingsskadene fra tørken i sommer?
  • Bruke litt av summen på alternativt styresett?

Det er klart at det er knyttet utgifter til alternative styresett, men langt på nær like mye. Og her vil en de/dem som styrer kunne bekle langt flere oppgaver for samfunnet enn det som gjøres i dag.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.