Gamle platecovere:

Kunst og katastrofe: Dette er tidenes verste og beste platecovere

Et platecover var så kontroversielt at det måtte fjernes, mens et annet ble latterligjort over hele verden, med god grunn. Se bilder av fortidens utrolige platecovere!

UHELDIGE: Før streamingens tid hadde musikkartistenes platecover mye å si. Der noen av fortidens albumcover er kåret til tidenes beste, representerer andre de mer uheldige, som bildet viser. Lenger ned i saken får du herlige eksempler på begge deler. Foto: Produsentene.
UHELDIGE: Før streamingens tid hadde musikkartistenes platecover mye å si. Der noen av fortidens albumcover er kåret til tidenes beste, representerer andre de mer uheldige, som bildet viser. Lenger ned i saken får du herlige eksempler på begge deler. Foto: Produsentene. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

(Vi.no): I dag streamer de aller fleste av oss musikk fra nettet fremfor å kjøpe plater i butikken. Platecover er på langt nær så viktig som de var før i tiden. Coveret skulle vekke nysgjerrighet hos kjøperne ved å symbolisere artisten og temaet for platen på en moderne, personlig og gjerne sjokkerende måte. Det skulle appellere til gamle fans - og lokke til seg nye.

Gjennom flere tiår har vi sett platecover av ymse kategorier; rene kunstverk, morsomme, sprø, mislykkede og direkte heslige.

Lenger nede i artikkelen får du to bildeserier med særegne eksempler.

Platecover med speil

Flere anerkjente magasiner, deriblant Rolling Stone og Billboard Magazine, har gjentatte ganger kåret verdens beste og mest berømte platecover.

Og så florerer det med nettsider som presenterer uhøytidelige kåringer av tidenes styggeste platecover. Coverne vekker både latter og avsky, og enkelte var særlig kontroversielle for sin tid.

Hvis du tenker tilbake på platecovernes storhetstid, er det helt sikkert et og annet cover som sitter som støpt i minnet.

Øyvind Rønning, musikkanmelder i Dagbladet, mener platecoverne vi husker best har noe til felles:

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer