Lån, gave eller arv? Dette bør du gjøre før pengene gis

Det er mange grunner til at det bør skrives en avtale om hvorvidt pengehjelpen til barna er ment som et lån, en gave eller forskudd på arv.

LÅN ELLER GAVE? Uansett på hvilken måte du vil støtte barn eller barnebarn økonomisk, er det viktig å gjøre det riktige papirarbeidet for å unngå uheldige situasjoner seinere. Dette forteller skatteeksperten og forbrukerøkonomen mer om i artikkelen. Foto: Shutterstock/NTB
LÅN ELLER GAVE? Uansett på hvilken måte du vil støtte barn eller barnebarn økonomisk, er det viktig å gjøre det riktige papirarbeidet for å unngå uheldige situasjoner seinere. Dette forteller skatteeksperten og forbrukerøkonomen mer om i artikkelen. Foto: Shutterstock/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Vurderer du pengehjelp til barn eller familiemedlemmer, bør du på forhånd avtale om det er snakk om et lån, en gave eller forskudd på arv.

Det er forskjellige detaljer som bør med i skriftlige avtaler. Og dette er viktig både for den som gir og den som mottar pengene.

- Skal du for eksempel låne vekk penger, er det viktig å sette opp en nedbetalingsplan, eller ha en avtale som sier noe om når pengene skal tilbakebetales, anbefaler forbrukerøkonom Thea Olsen i Danske Bank.

Hun sier videre at et av spørsmålene man bør stille seg er om lånet skal nedbetales som et engangsbeløp - eller om det skal betales over flere terminer.

- Det er også viktig å bli enige om rente, dersom man skal ha det.

- Og tenker du på å gi penger som gave, er det jo viktig for giver å vurdere at man har råd til å gi bort pengene, slik at man selv ikke havner i en økonomisk krise, poengterer Olsen.

Uansett om du velger at pengehjelpen skal gis i form av en gave, arv eller om det er et lån som skal tilbakebetales, anbefaler fagsjef i Skattebetalerforeningen, Rolf Lothe, at det lages en skriftlig avtale som undertegnes av begge partene. Dette for å unngå at det oppstår uenigheter mellom giver og mottaker - eller uenigheter med andre familiemedlemmer.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer