Overgangsalder

Lanserer spesielle «menopause-klær»: Dette svarer kleseksperten

Hetetokter kan være et stort problem for kvinner i overgangsalderen. Nå lanserer kleskjede en egen «menopause-kolleksjon» spesielt for denne målgruppa. Tekstilekspert mener imidlertid det er andre stoffer som kan egne seg bedre.

HETETOKTER? Overgangsalderen kan medføre plagsomme hetetokter - og dermed utfordringer med svette klær. Nå lanserer kleskjeden Lindex en egen menopause-kolleksjon med plagg laget av polyamid. Kleseksperten anbefaler imidlertid andre typer tekstiler, som ikke er syntetiske. Illustrasjonsfoto: NTB/Shutterstock
HETETOKTER? Overgangsalderen kan medføre plagsomme hetetokter - og dermed utfordringer med svette klær. Nå lanserer kleskjeden Lindex en egen menopause-kolleksjon med plagg laget av polyamid. Kleseksperten anbefaler imidlertid andre typer tekstiler, som ikke er syntetiske. Illustrasjonsfoto: NTB/Shutterstock Vis mer
Publisert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Få tilgang til våre aller beste artikler på Vi Pluss her, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Overgangsalderen treffer svært ulikt - og der noen knapt merker annet enn av menstruasjonen forsvinner, kan den by på store utfordringer for andre. Hetetokter er noe som kan terrorisere mange, både på natt og dag - selv om du absolutt ikke må ha hetetokter for å være plaget av overgangsalderen.

Nå har kleskjeden Lindex lansert en egen menopause-kolleksjon med klær - spesielt rettet mot kvinner som er plaget med hetetokter i overgangsalderen.

Ifølge produsenten skal klærne ha en spesiell teknologi som, ifølge reklamen, skal gi klærne fuktavledende og hurtigtørkende egenskaper - og skal frigjøre varme tilbake til huden når hetetokten er over og du begynner å fryse.

Men hva tenker tekstilekspertene om dette? Er dette noe som kan fungere, slik produsenten lover? Vi har spurt Ingun Grimstad Klepp, professor i klær og bærekraft ved Forbruksforskningsinstituttet SIFO, OsloMet. Hva hun sier om produktene, basert på tekstilenes egenskaper, kan du lese nedenfor. Men først litt om stoffet som menopause-kolleksjonen er laget av, som også får Klepp til å uttale dette som du kan lese mer om nedenfor:

- «Elsker» du plast, kan dette være lurt.

100 prosent polyamid

Reklamen i seg selv sier ingenting om hva slags tekstil dette er snakk om. De skriver at det er en egen, «patentert Anti-Flush™ Teknologi» - som skal «lindre symptomer som hetetokter og nattesvette for kvinner som går gjennom overgangsalderen» (sitater fra pressemelding om produktene.

Via nettsida til butikken har vi sett nærmere på hva plaggene er laget av, hvilket tekstil det er snakk om. Der står det følgende:

  • Klærne er av 100 prosent polyamid - og er behandlet med antimikrobielle stoffer, sølvklorid, for å redusere bakterieveksten og redusere lukt.

Polyamid er et syntetisk framstilt materiale. Polyamid blir framstilt på ulike måter og designet med ulike egenskaper. Polyamid er også kjent som Nylon, som er det første merkevarenavnet som ble brukt om polyamid.

- Kommer an på hva de sammenlikner med

Ingun Grimstad Klepp er professor i klær og bærekraft ved Forbruksforskningsinstituttet SIFO, Oslo Met. Hun jobber mye med temaene forbruk av klær og andre tekstiler, samt husarbeid, fritid og friluftsliv. Hun har skrevet flere bøker om klær, tekstiler og bærekraft.

Ingun Grimstad Klepp, professor i klær og bærekraft ved Forbruksforskningsinstituttet SIFO, Oslo Met. Foto: Sonja Balci/OsloMet
Ingun Grimstad Klepp, professor i klær og bærekraft ved Forbruksforskningsinstituttet SIFO, Oslo Met. Foto: Sonja Balci/OsloMet Vis mer

Når hun får høre om menopause-klærne og hva produsenten hevder at de skal gjøre, sier Klepp til Vi.no:

- Det stemmer at syntetiske klær kan konstrueres slik at de leder fuktighet. Dette utnyttes jo da i sportsklær. En fordel for noen er jo også at svette synes mindre, enn spesielt på bomull, kommenterer Klepp, og sier videre:

- Det med varme høres ikke helt riktig ut. Men det kommer jo da an på hva de sammenlikner med. Samenlignet med bomull så stemmer det at polyamid tørker fort og dermed beholder sin isolerende evne. Men sammenliknet med ull er det jo noe annet.

Lukt er også en utfordring som Klepp påpeker:

- Og så har vi jo problemet med lukt i syntetiske klær – hvordan takler de det?

- «Elsker» du plast, kan dette være lurt

Ulike tekstiler har ulike egenskaper. Så hva anbefaler eksperten av bekledning for problemet med hetetokter i overgangsalderen?

- Jeg vil si en «lag på lag»-påkledning der det er mulig å kle av seg, for eksempel en liten topp og så jakke. Og når det gjelder materialer: Ull eller lin - og gjerne også ull/silke blandinger, sier Klepp, og legger til:

- Men for all del. «Elsker» du plast, kan dette være lurt.

- Kommer ikke unna

Klepp viser til en annen reklame hun har observert, der det annonseres for skjorter i polyester; en reklame for et produkt hun mener har mye felles med menopause-klærne. Målet er å få menn til å ønske å gå med polyesterskjorter.

- Jeg oppfatter begge disse eksempler som uttrykk for det samme. Prisene på naturlige råvarer går opp - og tilgjengeligheten ned. Dersom industrien skal fortsette med det den er god på, som er å selge mye basert på lave priser og hard markedsføring, kommer de ikke unna polyester og andre syntetiske tekstilfibre. Nå forsøker de hardt på å erobre nye markeder for dette. Og det er akkurat det vi ikke trenger, mer plast og mer klær, uttaler Klepp, og viser til en fersk rapport om nettopp dette: Plastelefanten i rommet.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer