Måker

Lei måkebråk? Dette kan du gjøre nå

Er du plaget med måker som bråker eller at de plager deg eller gjør skade på hus? Det er faktisk noe du kan gjøre - men da må du reagere nå!

MÅKE TIL PLAGE? Dette bildet er fra Trondheim, hvor en fiskemåke hadde bygget rede på et biltak og ruger på eggene. Om du ikke er plaget med måke på biltaket, kan det kanskje være andre steder du helst ikke ønsker den skal bygge rede der du bor. Og da er det nå du må reagere, for så fort måkene har begynt å bygge reir, er det forbudt å fjerne reirene eller forstyrre dem på andre måter. Foto: NTB
MÅKE TIL PLAGE? Dette bildet er fra Trondheim, hvor en fiskemåke hadde bygget rede på et biltak og ruger på eggene. Om du ikke er plaget med måke på biltaket, kan det kanskje være andre steder du helst ikke ønsker den skal bygge rede der du bor. Og da er det nå du må reagere, for så fort måkene har begynt å bygge reir, er det forbudt å fjerne reirene eller forstyrre dem på andre måter. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

- Forebygg problemer med måker nå, oppfordrer Miljødirektoratet.

De henviser til at fem av sju måkearter nå er inne på rødlista, som er en oversikt over arter som kan ha en risiko for å dø ut fra Norge. Hettemåken regnes som kritisk truet.

Med henvisning til rødlista, sier Miljødirektoratet at tiltak for å forebygge problemer med måker må gjøres nå, før hekkingen starter.

Så fort måkene har begynt å bygge reir, er det forbudt å fjerne reirene eller forstyrre dem på andre måter.

Å fjerne påbegynte reir eller egg defineres som skadefelling, og krever tillatelse.

– Nå går vi straks inn i hekketida for måkene over hele landet, og det er viktig at måkene får mulighet til å hekke i fred, sier Ellen Hambro, direktør i Miljødirektoratet.

Er du av dem som opplever problemer med måker, for eksempel at de bråker? Hadde du kanskje problemer i fjor - og ønsker å gjøre noen forebyggende tiltak?

Det er faktisk flere ting du kan gjøre for å hindre at dyret plager deg eller gjør skade på hus eller avling. Nedenfor kan du se råd om hva du kan gjøre.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.