Ble alvorlig syk av syfilis:

Mafiabossen ble felt av en bagatell

Al Capone var en av USAs mest legendariske gangstere. Alle visste hva han gjorde, men politiet klarte ikke å bevise noe. Helt til noen stilte seg spørsmålet: Betaler han egentlig skatt?

FORFENGELIG GANGSTER: Al Capone var så forfengelig at han likte arret og kallenavnet sitt dårlig. Han skulle bare ha visst hvordan han til slutt skulle ende sine dager... Foto: Granger/REX/NTB
FORFENGELIG GANGSTER: Al Capone var så forfengelig at han likte arret og kallenavnet sitt dårlig. Han skulle bare ha visst hvordan han til slutt skulle ende sine dager... Foto: Granger/REX/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Alphonse Capone ble født i New York i 1899. Foreldrene hans hadde innvandret fra Italia et par år tidligere og var skikkelige, lovlydige borgere. Pappa Gabriele Capone var frisør, og mamma Teresina syerske. Likevel havnet Al Capone tidlig på skråplanet.

Han ble utvist fra skolen 14 år gammel etter å ha slått en lærer, og ble da med i to kriminelle gjenger, Brooklyn Rippers og Forty Thieves Juniors. Etter en stund avanserte han til den ukjente Five Points Gang. Da han var 19, giftet han seg med Mae Coughlin etter at de hadde fått sønnen Albert («Sonny»).

I begynnelsen av karrieren ble Capone knivstukket i ansiktet av en mann etter at han hadde avlevert en slibrig kommentar til søsteren hans på en bar, og dermed fikk han kallenavnet Scarface. Selv likte han både arret og kallenavnet dårlig.

Skjebnesvanger syfilis

Al Capone var forfengelig og kledde seg i dyre dresser. Han var kjent for å gå med oppsiktsvekkende og dyre smykker. Han var en livsnyter som var glad i god mat, dyr sprit, fine sigarer og flotte biler. Takket være suksessen i underverdenen hadde han råd til å leve det livet han ville. I 20-årsalderen flyttet Capone til Chicago, der han ble livvakt og altmuligmann for mafiabossen Johnny Torrio. Han var leder for gjengen Chicago Outfit, som styrte spritsmugling, drev illegal spritproduksjon og bordeller, nattklubber og spillebuler i byen. Capone tjenestegjorde også som utkaster på et av bordellene. Der fikk han syfilis – noe som etter hvert skulle få skjebnesvangre konsekvenser.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer