- Man kan bli gjort personlig erstatningsansvarlig

Betaler du en privatperson for å snekre, måke snø eller gjøre annet arbeid i hjemmet ditt, er det du som har arbeidsgiveransvar for personen.

HJELP TIL SNØMÅKING? Som privatperson er det ditt ansvar å sikre at den du betaler, ikke skader seg. Illustrasjonsfoto: NTB
HJELP TIL SNØMÅKING? Som privatperson er det ditt ansvar å sikre at den du betaler, ikke skader seg. Illustrasjonsfoto: NTB Vis mer
Publisert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Ber du noen gjøre enn jobb for deg i hjemmet, som en mindre snekkerjobb, måking av snø eller maling, og du betaler 6000 kroner eller mindre til denne personen i løpet av ett år, er denne lønnen skattefri for vedkommende. Skattefritaket gjelder for alle typer arbeid i hjemmet når det ikke er utført som ledd i næringsvirksomhet, ifølge Skatteetaten.

Men visste du og at den som hyrer inn noen til å gjøre jobber hjemme hos seg, også har arbeidsgiveransvar for vedkommende? Dette betyr blant annet at det er du som har ansvar for forsvarlig sikring av vedkommende.

Du kan bli erstatningsansvarlig

For alle typer arbeid er det arbeidsgiveren som har ansvaret for å forebygge at ulykker skjer, skriver Arbeidstilsynet i en pressemelding. Og det er altså du som regnes som arbeidsgiver om du som privatperson hyrer inn noen, for eksempel til å måke snø av taket.

– Det er du som huseier som er oppdragsgiver i denne sammenhengen. Dersom du hyrer inn en ungdom til å måke taket ditt, framfor en profesjonell aktør, så vil du som privatperson stå ansvarlig, opplyser Bård Hjorth, som er seksjonsleder i Arbeidstilsynet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.