Sanke mat i naturen

Mesterkokkens beste sanketips

Supermat i nærmeste grøft og et hav av smaker: Her får du mesterkokk Trond Svendgårds beste sanketips.

BEGYNN I HAVET: Et hav - bokstavelig talt - av smaker, finner du i havet, uten å risikere skumle forvekslinger med giftige planter, forteller forfatter av boken Plukk selv, og mesterkokk Trond Svendgård. Foto: Privat
BEGYNN I HAVET: Et hav - bokstavelig talt - av smaker, finner du i havet, uten å risikere skumle forvekslinger med giftige planter, forteller forfatter av boken Plukk selv, og mesterkokk Trond Svendgård. Foto: Privat Vis mer
Publisert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Det fins langt mer som kan sankes i norsk natur, enn blåbær og kantareller. Men det er ikke alltid like lett å vite hva annet som er trygt å sanke og tilberede, og hva man heller bør la stå igjen.

Det vet derimot mesterkokk og tidligere Bocuse d´Or-vinner Trond Svendgård, som står bak boken Plukk selv. Her gir han Vi.nos lesere sine beste sanketips om du vil komme i gang med å høste fra naturen i ditt nærområde.

Sanke trygt? Begynn i havet

- Det er alltid enklest å lære nyttevekster av noen som kan det. Ta kontakt med din lokale sopp- og nyttevekst-forening og meld deg på en hyggelig tur, lyder Svendgårds første råd.

Bor du i nærheten av sjøen og vil unngå de skumleste fellene, er det et gunstig sted å starte, ifølge mesterkokken.

- Vil du unngå giftige planter, er det enkleste å sanke i havet. Plantene med aller best smak vokser langs kysten og ofte helt i vannkanten. Prøv å lær deg å finne strandkarse, strandasters/strandstjerne, skjørbuksurt, strandkål eller østersurt, er Svendgårds anbefaling.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.