Når snur sola?

Nå blir dagene lengre

21. desember er det vintersolverv: Sola snur - og vi går lysere dager i møte.

VINTERSOLVERV: Tirsdag 21. desember 2021 er årets korteste dag. Derfra blir dagene lengre og lengre, dag for dag. Foto: NTB/Shutterstock
VINTERSOLVERV: Tirsdag 21. desember 2021 er årets korteste dag. Derfra blir dagene lengre og lengre, dag for dag. Foto: NTB/Shutterstock Vis mer
Publisert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Tirsdag 21. desember 2021 er årets korteste dag med færrest timer med dagslys. Om vi ser på Oslo, er det dagslys i 5 timer, 53 minutter og 56 sekunder. Men klokka 16.59, snur sola - og dagene blir lysere og lysere for hver dag som går.

Fram mot sommersolverv, som i 2022 er 21. juni for den nordlige halvkula, blir dagene i gjennomsnitt 3 minutter og 20 sekunder lenger per døgn - og vi understreker i gjennomsnitt. For det er jo slik at dagene blir forsiktig lengre rett etter vintersolverv - men så tar det seg opp og mengden dagslys øker raskere etter vårjevndøgn i mars.

Men du vil merke mer dagslys for hver dag som går:

Mens 21. desember ga drøye 5 timer og 54 minutter med dagslys, er vi oppe i drøye 6 timer og tre minutter ved nyttår. Og etter en måned, altså 21. januar 2022, har vi dagslys cirka i 7 timer og 10 minutter.

Vintersolverv og sommersolverv

Vi har solverv to ganger per år: Sommersolverv og vintersolverv.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer