«Nå slipper de å besøke meg, for nå kan de skylde på corona»

- Noen ganger må det være lov å bryte reglene, mener psykolog. Han mener at hans egne barn har vært overforsiktige med tanke på kontakt mellom barnebarn og besteforeldre under coronapandemien.

SÅRT OG KONFLIKTFYLT: Noen av vurderingene som er tatt i storfamiliene det siste året, har vært såre og konfliktfylte. Illustrasjonsfoto: Shutterstock/NTB
SÅRT OG KONFLIKTFYLT: Noen av vurderingene som er tatt i storfamiliene det siste året, har vært såre og konfliktfylte. Illustrasjonsfoto: Shutterstock/NTB Vis mer
Publisert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

I en artikkel med overskriften «Pandemipsyke» i januarnummeret av bladet Vi over 60, samtaler psykolog Anders Skuterud og eldreforsker Thomas Hansen rundt hvordan landets eldre har håndtert coronapandemien. De er enige om at smittefrykt har gjort mange eldre mer isolerte og ensomme. Skuterud mener det er fare for at de mentale helsekostnadene kan bli vel så høye som de medisinske og økonomiske.

- Det er ingen tvil om at coronaen spesielt har hatt konsekvenser for folk i risikogrupper. Spørsmålet er bare hvor mye man skal beskyttes mot smitte? påpeker psykologen.

Savn er skadelig

- Savn etter fysisk kontakt og nærhet er opplagt skadelig på sikt. Blir man overlatt til passivitet, ensomhet og isolasjon, går det ut over den psykiske helsen, og også den somatiske. Noen eldre sier at de heller vil dø av corona enn av ensomhet. Det er kanskje satt på spissen, men det må være lov å tenke at man heller vil ha en klem og risikere smitte. Noen ganger må det være lov å bryte reglene, mener han.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.