Juletradisjoner

Når kan man begynne å pynte til jul?

Det er åpenbart ingen lov som hindrer deg i å pynte til jul nå det måtte passe deg, om det så er i juli. Men når er det sosialt akseptert?

JULEPYNT: Vi pynter stadig tidligere til jul. Står gamle tradisjoner for fall? Og hvor tidlig er det innafor å få opp pynten? Foto: NTB
JULEPYNT: Vi pynter stadig tidligere til jul. Står gamle tradisjoner for fall? Og hvor tidlig er det innafor å få opp pynten? Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Hvor tidlig kan du rulle ut nisseduken uten å bli sittende med en litt flau følelse av at det bryter med uskrevne regler? Det er det mange som lurer på om dagen, hvis vi bruker google som indikator. Og det er mer enn googling som tyder på at vi de siste årene har fått en trang til å dra fram julepynten stadig tidligere. En god del av oss, i hvert fall.

Eva Johansen, innehaver av Tregaardens Julehus i Drøbak, er blant dem som har merket seg utviklingen:

- Folk pynter til jul tidligere nå enn før. Helt klart. Jeg har inntrykk av at jula er forskjøvet, at den begynner i starten av desember, og så kastes juletreet ut andre juledag. Da er det over.

For vi snakker ikke om adventspynt, understreker Johansen. Det er ikke mer enn seks, syv år siden julebutikken hadde en egen adventsavdeling, med lilla dekor av alle slag. Nå er det slutt, det er få som vil ha det.

- Jeg tror det henger sammen med interiørtrender. Folk har blitt så designorienterte. Tradisjonell lilla adventspynt passer ikke til grå vegger og grå sofa med stålben, vet du.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.