Hvordan avsløre falske nyheter

- Noen bare juger, hele tiden

KOMMENTAR: Lei av å bli lurt? Vi også. Her er knepene for hvordan du lett avslører falske nyheter.

KILDEKRITIKK: Det er ofte temmelig enkelt å avsløre bløff ved å ta et kritisk blikk på hvem som har laget nyhetene, skriver Vi.no-redaktør Andreas Heen Carlsen. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
KILDEKRITIKK: Det er ofte temmelig enkelt å avsløre bløff ved å ta et kritisk blikk på hvem som har laget nyhetene, skriver Vi.no-redaktør Andreas Heen Carlsen. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

(Vi.no): Gikk du glipp av nyheten om at 75 prosent av SV-erne på Stortinget aldri har hatt en skikkelig jobb? Bra. For det var jo bare jug.

Medietilsynet måtte dessverre nylig melde at halvparten av alle over 60 år har problemer med å se forskjell på ekte og falske nyheter. Det er nedslående, og sier mye om hvor ivrige løgnfabrikkene er etter å framstå som ekte vare. Dessverre sier det også mye om hvem som er de enkleste ofrene. Dette må vi gjøre noe med!

Det er flaut å bli lurt til å tro på – eller anda verre, å dele – nyheter som bare er løgn. Falske nyheter bygger ned tilliten mellom oss, og hvis du deler disse sakene på Facebook, så risikerer du at folk i vennelisten din flirer. Altså av deg. Og det er jo helt krise.

Noen falske nyheter er laget for å spre hat mot innvandrere, syklister, byggesaksavdelinger og bønder. De er destruktive og gjør oss dummere.

Fikk du med deg nyheten om familien fra Somalia som kjøpte mobiler for 59.000 kroner på Power, og betalte med en rekvisisjon fra Nav? Det var jug. Det er ikke spesielt vanskelig å skjønne motivasjonen bak.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer