«Også de som dør alene, har hørt hjemme et sted»

KOMMENTAR: Ingen er bare det du ser. Det har NRK vist oss med serien «Ukjent arving»i høst.

VERDEN VENTER: Betzy Dahl fotografert som konfirmant. Lite visste hun om livet som ventet henne, enda mindre om hvordan hennes ettermæle brått skulle endres. Foto: Privat/NRK
VERDEN VENTER: Betzy Dahl fotografert som konfirmant. Lite visste hun om livet som ventet henne, enda mindre om hvordan hennes ettermæle brått skulle endres. Foto: Privat/NRK Vis mer
Publisert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Første gang jeg leste disse ordene, var i Simon Strangers bok «Leksikon om lys og mørke», der forfatteren forteller sin jødiske svigerfamilies historie. Over hele Europa er det lagt ned 25 000 snublesteiner med navn, fødselsår og dødsår. Jeg stopper alltid opp og leser navnene for meg selv når jeg kommer over slike steiner i fortauet. Den vanen ble ekstra betydningsfull etter at jeg leste Strangers bok. Jeg liker å tenke at minnet om menneskene som en gang bodde bak inngangsdøra ved snublesteinene, aldri vil dø.

I høst har NRK skapt minner om mennesker som ellers kunne ha blitt glemt gjennom serien «Ukjent arving». Vi.no har skrevet om hver eneste episode, og hver uke har disse artiklene vært blant våre best leste. Serien har minnet oss om at ingen mennesker er bare det vi ser.

Byoriginal hedres

Ta for eksempel Betzy Dahl: Hun døde alene på et sykehjem i hjembyen Harstad. Hun ble ansett som en byoriginal, hun var ikke som alle andre. Noen kalte henne Gale-Betzy, andre Fru Paris. Hun pyntet seg alltid før hun spaserte gjennom byen. Alle visste hvem hun var. Men hun døde alene, og da NRK sporet opp livet hennes, fant de både eventyrlig internasjonal suksess og personlig tragedie som må ha satt sine spor på Betzys sjel.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer