Svindel på nett:

Økokrim: - En del har spart opp litt ekstra penger og er litt for naive

Dating, Bitcoin og aksjer: Slik svindles eldre.

SVINDELEKSPERT: Anne Dybo i Økokrim sier mange svindles fordi de ikke godt nok skjønner hvordan sosiale medier fungerer. Foto: Økokrim
SVINDELEKSPERT: Anne Dybo i Økokrim sier mange svindles fordi de ikke godt nok skjønner hvordan sosiale medier fungerer. Foto: Økokrim Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

(Vi.no): - Jeg blir ofte kontaktet av pårørende til godt voksne som har blitt svindlet på Facebook etter å ha fått en kjæreste der, sier rådgiver og svindelekspert i Økokrim, Anne Dybo.

Mange får gjerne hjelp av barn og barnebarn til å opprette en profil på Facebook, men blir ikke informert om farene, som at man ikke bør godta venneforespørsel fra folk man ikke kjenner.

- Når en venneforespørsel er godtatt, fortsetter gjerne kontakten i et lukket chatterom, der kjærligheten oppstår og offeret begynner å sende penger, forteller Dybo.

Les også: Slik sjekker du at nettbutikken er trygg

Advarer mot Bitcoin

Ifølge Økokrim blir en del over 70 år også offer for investeringssvindel.

Svindelen starter ved at man besøker en nettside man ikke helt vet hva er.

I ettertid kontaktes man per telefon med forespørsel om å investere i aksjer, eller andre investeringsforetak, som for eksempel bygging av leilighetskomplekser i andre land.

- Det er viktig å sette seg nøye inn i prosjektet før man betaler ut penger, og ikke bare hører høre på lovnader om høy avkastning. Vi ser også at mange blir lurt når de tror de investerer i bitcoin. Det er mange bitconsvindlere på internett, sier Dybo.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.