Overvekt kobles til utbredt tilsetningsstoff

En ny studie avslører at høye konsentrasjoner av PFAS-stoffer i blodet medfører økt vekt og problemer med å holde vekten etter vektnedgang.

STOFFER I EMBALLASJE KNYTTES TIL OVERVEKT: - Undersøkelsen vår tilføyer nye indisier for at overvekt ikke kun handler om mangel på fysisk aktivitet og usunne spisevaner, sier forskerne. Foto: NTB
STOFFER I EMBALLASJE KNYTTES TIL OVERVEKT: - Undersøkelsen vår tilføyer nye indisier for at overvekt ikke kun handler om mangel på fysisk aktivitet og usunne spisevaner, sier forskerne. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Få tilgang til våre aller beste artikler på Vi Pluss her, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Kanskje er det ikke maten du velger eller viljestyrken din som gjør at du aldri når idealvekta:

I en fersk studie fra Syddansk Universitet i Danmark har forskere funnet direkte sammenheng mellom PFAS-stoffer i blodet og overvekt.

PFAS er en samlebetegnelse på fluorerte stoffer. Dette er stoffer som er mye brukt i blant annet matemballasje, kokekar og klær, på grunn av sine vann-, flekk- og fettavvisende egenskaper.

At PFAS-stoffer er problematisk er imidlertid ikke nytt:

Ifølge Miljødirektoratet er dette blant de mest bekymringsfulle stoffene vi omgir oss med. De er satt i sammenheng med en rekke ulike effekter på helse og miljø, blant annet at de har effekter på immunsystemet, lever og stoffskiftet i mennesker.

Norge har sammen med flere europeiske land utarbeidet et forslag om å forby hele gruppen PFAS-er, som nå er til behandling i ECHA, og ute på høring. Saken skal deretter avgjøres i Europakommisjonen, og endelig vedtak ventes i 2025 eller 2026.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer