Hvordan hjelpe Ukraina?

Pengehjelp? - Har sett forsøk på Ukraina-svindel

Mange lurer på hvordan de kan hjelpe Ukraina - og det er mange innsamlingsaksjoner i omløp. Kripos har allerede sett forsøk på svindel. - Det er alltid noen som prøver å utnytte kriser til egen vinning, sier sikkerhetseksperter.

HJELPE UKRAINA? Vær kritisk til hva du deler i sosiale media og gjør en grundig vurdering av hvilke organisasjoner eller innsamlingsaksjoner du gir penger til, anbefaler sikkerhetseksperter. Det er alltid noen som vil prøve å utnytte kriser til egen vinning. Fotomontasje. Foto: NTB
HJELPE UKRAINA? Vær kritisk til hva du deler i sosiale media og gjør en grundig vurdering av hvilke organisasjoner eller innsamlingsaksjoner du gir penger til, anbefaler sikkerhetseksperter. Det er alltid noen som vil prøve å utnytte kriser til egen vinning. Fotomontasje. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

- Kripos er kjent med noen få tilfeller der personer har forsøkt å utnytte krigen i Ukraina til å begå svindel. Vi ser blant annet eksempler på at svindlere har utgitt seg for å være fra kundens bank, med opplysninger om at vedkommende sitt bankkort er forsøkt brukt i Ukraina. Kunden har benektet, og blitt bedt om å laste ned en «app» og gitt opplysninger der. I etterkant av dette har det vist seg at kunden er blitt svindlet for betydelige beløp. Norske banker tar ikke kontakt på denne måten, forteller Axel Wilhelm Due, kommunikasjonsrådgiver i Kripos, til Vi.no.

Både Kripos og Norsk senter for informasjonssikring (NorSIS) sier det er stor giverglede i befolkningen og at det er mange frivillige og ikke-statlige organisasjoner som nå samler inn penger til ofrene for krigen.

- Folk vil gjerne bidra og støtte de som er i vansker, og ikke alle gjør en grundig vurdering av hvem de gir penger til, uttaler Leder for partnerskap og myndighetskontakt i Norsk senter for informasjonssikring (NorSIS), Karoline Hultman Tømte.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.