Friår i naturen

Pensjoniståret midt i livet

I et år levde den lille familien et enkelt liv på fjellet. Tilbake i asfaltjungelen har de lagt opp hverdagen slik de egentlig vil.

TID: – Naturen gjør noe med oss. Vi koser oss mye når vi er ute, vi har tid og pulsen senker seg, sier Christin Oldebråten (42). Ved siden av henne ligger datteren Nila (10) og mannen Bjørn Tjomsland (48). Foto: Tore Meek/NTB scanpix
TID: – Naturen gjør noe med oss. Vi koser oss mye når vi er ute, vi har tid og pulsen senker seg, sier Christin Oldebråten (42). Ved siden av henne ligger datteren Nila (10) og mannen Bjørn Tjomsland (48). Foto: Tore Meek/NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

– Hvis du ønsker å følge drømmen din, er det mulig. Vi som bor i Norge, har vunnet i lotto. Nesten alle kan få til det de vil.

For fire år siden gjorde Christin Oldebråten (43) og Bjørn Tjomsland (48) det de ville. De dro til fjells sammen med datteren Nila (nå 10). I Oslo etterlot de seg rekkehus, jobb, venner og barnehagen. På hytta i Valdres skulle de være på tur i et år. Til stede og i ett med naturen.

Allerede da Nila ble født, snakket Bjørn og Christin om at de skulle ta et friår før hun begynte på skolen. Ettersom det var enklere å ta henne ut av barnehagen enn skolen, passet det best å gjennomføre et slikt år rett før skolestart. Da var også Nila stor nok til å være med på forskjellige aktiviteter.

Les også: Slik får du bilder fra mobilen over til datamaskinen.

Ikke skap barrierer

Mange kan kvie seg for å ta et barn vekk fra sitt vante miljø med barnehage eller skole. Selv har Christin erfart at det å bryte opp i livet, kan være en berikelse.

– Unger er fleksible som bare det. Det er vi voksne som ikke må lage masse unnskyldninger, sier Christin, som har vokst opp i Nigeria og Uganda. Hun legger derimot ikke skjul på at det var viktig å ha søsken da hennes egen familie flyttet til nye steder.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.