Antifeministen ble kalt Mrs. America:

Phyllis kjempet innbitt MOT kvinners rettigheter

– Seksualundervisning er som homeparty for abort. Hennes måte å manipulere mediene på sammenliknes med Donald Trump.

ANTI-FEMINIST: Phyllis Schlafly fotografert under protester mot grunnlovstillegget Equal Rights Amendment i august 1976. Hun mente grunnlovstillegget som skulle sørge for likestilling var en trussel mot den amerikanske familien. Foto: AP/NTB Scanpix
ANTI-FEMINIST: Phyllis Schlafly fotografert under protester mot grunnlovstillegget Equal Rights Amendment i august 1976. Hun mente grunnlovstillegget som skulle sørge for likestilling var en trussel mot den amerikanske familien. Foto: AP/NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Følg oss på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

(Vi.no): På begynnelsen av 1970-tallet kjempet amerikanske feminister som Gloria Steinem og Betty Friedan for grunnlovstillegget Eguality Rights Amendment som ville sikre like rettigheter for alle borgere, uavhengig av kjønn. Tillegget skulle sikre rettigheter knyttet til likelønn, skilsmisse og eiendom i USA.

Tillegget ble første gang foreslått på 1920-tallet. Da det ble fremmet igjen i 1973 fikk det bred støtte, men en uventet motreaksjon sørget for at det aldri ble vedtatt og at det fortsatt debatteres i 2020. Protestene ble ledet av forfatteren, aktivisten og sikkerhetseksperten Phyllis Schlafly, som hadde startet en protestgruppe fra sitt hjem i Illinois.

Hennes argument var at forslaget om likestilling truet husmødrenes privilegier.

Hun mente likestillingstillegget ville føre til tvangsinnføring av fellestoaletter og at kvinner måtte avtjene verneplikt i forsvaret.

- Et «troll»

I serien Mrs. America, som hadde premiere på HBO Nordic 18. april, følges lederne på begge sider av den opphetede debatten. Historien om kvinners frigjøringsbevegelse fortelles gjennom de overbevisende og omstridte kvinnene som formet den.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer