Når besteforeldre skiller seg

Plutselig betyr barnebarna mindre enn før

– Dagens besteforeldre er mer opptatt av egne liv, mener familieterapeut.

BRUDD I FAMILIEN: En skilsmisse mellom besteforeldre kan få flere vonde konsekvenser for barnebarna. Foto: Scanpix.
BRUDD I FAMILIEN: En skilsmisse mellom besteforeldre kan få flere vonde konsekvenser for barnebarna. Foto: Scanpix. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

– Dagens besteforeldre har mindre tid til familie, de har ofte full jobb og de er opptatt av å leve livet og gjøre sine aktiviteter. Besteforeldrene kan bli så opptatte at de prioriterer barnebarna mindre, sier Anne Kristin Schønning, familieterapeut hos Samtalepartner Bergen.

Dette gjelder særlig når besteforeldrene har gått, eller går igjennom en skilsmisse. For når mormor og morfar eller farmor og farfar skiller lag kan det få flere negative konsekvenser for barnebarna.

– Barnebarna mindre verdifull

I en amerikansk undersøkelse gjennomført av forskere ved The Pennsylvania State University i USA, kom det frem at skilte besteforeldre i mindre grad enn andre oppfattet barnebarn som en verdifull del av deres liv.

Studien viste at skilte besteforeldre hadde mindre kontakt med barnebarna, og deltok i færre aktiviteter sammen med dem enn ikke-skilte. Skilte besteforeldre følte seg også mindre knyttet til barnebarna, var mindre tilbøyelige til å ha en kamerat-rolle, og hadde også flere konflikter i sitt forhold til dem, ifølge undersøkelsen.

Schønning mener at skilte besteforeldre som får nye partnere naturligvis også blir involverte i sin nye partners familie, noe som fører til at de må fordele tiden sin enda mer.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.