Minihytte

Renate falt pladask for minihytta

Familien fra Sauda fant drømmehytta 420 meter over havet. Her har de et fjellvann å bade i, utedo i naustet og 24 kvadratmeter å bo på.

MINIHYTTE: Dette rommet er nesten hele hytta, minus sove- og kjøkkenkroken ved inngangsdøra. Sittebenkene kan bli til seng, oppe på hemsen er det plass til to. Renate har dekket bordet til hyttefrokost. Foto: Irene Jacobsen
MINIHYTTE: Dette rommet er nesten hele hytta, minus sove- og kjøkkenkroken ved inngangsdøra. Sittebenkene kan bli til seng, oppe på hemsen er det plass til to. Renate har dekket bordet til hyttefrokost. Foto: Irene Jacobsen Vis mer
Publisert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Hytta ligger på Tjelmen, en 15 minutters biltur fra hjemmet deres i Sauda. Tjelmen er et gammelt stølsområde, som tatt ut av en norgesreklame.

420 meter over fjorden ligger det, med utsikt mot Nystølsnibba og med Tempereidnuten til høyre. En elv snirkler og snor seg mellom svaberg med lyng og fjellbjørk. Et lite fjellvann, der fire geiter beiter på den store odden, glinser speilblankt i septembersola.

Midt i denne idyllen ligger Navarhaugen, det som en gang var stølshuset til Engjagarden. Nå er stedet hyttedrømmen til familien Rokås. Det gamle stølsområdet teller 18 hytter, de aller fleste er gamle og bitte små. Hyttenaboen til familien Rokås, Aslaug Tangeraas, ga i 2018 ut ei bok om hyttene på Tjelmen. Hun tok for seg hver eneste en og fortalte historien bak, og sånn har også dagens eiere fått et lite innblikk i livet som en gang ble levd i Saudafjellene.

Om Navarhaugen fortelles det at stølshuset brant ned i 1923 og ble bygd opp igjen sju år senere av «utvald furu med kjerneved som er rik på kvae. Det inneheld grove spikrar som sit så fast at ein ikkje kan dra dei ut.»

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.