Aldri har potetforbruket her i landet vært lavere

Roten til mye godt

Sett brennende kjærlighet, fransk potetsalat eller røsti på menyen og oppdag alt det gode du kan lage med poteter.

POTETKRISE: Den har reddet oss gjennom sultkriser, nå er det poteten som trenger å reddes av oss. Både forbruk og iproduksjon har gått kraftig ned de siste årene.
POTETKRISE: Den har reddet oss gjennom sultkriser, nå er det poteten som trenger å reddes av oss. Både forbruk og iproduksjon har gått kraftig ned de siste årene. Vis mer
Publisert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Vi.no er både en nettavis og en Facebookgruppe for alle som er 50+ Er du en av oss? Følg oss her, og tips oss gjerne!

(Vi.no): Har du sluttet å koke poteter, så er du ikke den eneste. Det ser ut til at vi nesten helt har glemt å spise poteter i følge ferske tall fra Opplysningskontoret for frukt og grønnsaker.

Uttrykket «å være som en potet» er en hedersbetegnelse, for poteten er allsidig og kan brukes til nesten alt - fra potettrykk i barnehagen til brennevinsproduksjon som akevitt og vodka og selvfølgelig til mat.

All statistikk viser at potetforbruket går ned. Nå spiser gjennomsnittsnordmannen cirka 16 kg poteter i året. Undersøkelsen viser også at poteter er mest populær blant eldre mennesker som bor på bygda, mens de unge i byen ser mer og mer bort fra poteten. Yngre mellom 18 og 30 år spiser svært sjelden poteter og 30 prosent spiser ikke poteter i hverdagen.

Bare i løpet av de siste 20 årene har nordmenns inntak av potet gått ned med nesten 50 prosent.

Mer potetgull

Tross denne nedgangen i produksjonen viser tall fra Statistisk Sentralbyrå at det likevel produseres mye mer poteter i Norge enn det spises som konsumpotet. Noe til produksjon av pommes frites, potetgull og andre populære potetprodukter. Poteten blir også brukt i produksjon av stivelse og sprit.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.