Prisvekst

Så mye dyrere er det blitt på ett år

Ferske tall fra SSB viser en prisvekst fra desember 2021 til desember 2022 på 5,9 prosent.

MYE DYRERE MAT: På ett år har prisene på mat økt kraftig. Foto: NTB
MYE DYRERE MAT: På ett år har prisene på mat økt kraftig. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Ifølge SSB er økningen på 5,9 prosent den høyeste tolvmånedersveksten målt i desember siden 1987, da den lå på 7,3 prosent.

SSB opplyser samtidig at prisveksten ville vært enda høyere, nærmere bestemt på 7,1 prosent, uten strømstøtten.

Dyrere mat

Ser man på endringene over tolv måneder var det fast brensel, kaffe, te og kakao og matoljer og fett som hadde størst økning, med henholdsvis 34,4, 25,4 og 21,7 prosent, ifølge NTB.

Fra desember 2021 til desember 2022 steg prisene på mat og drikke med 11,5 prosent. Det er en liten nedgang fra tolvmånedersendringen på 12,7 prosent i november.

– Grunnen til det er at vi så en uvanlig svak prisreduksjon i desember 2021 enn det som har vært vanlig de foregående årene. Det gjør at vi får en liten nedgang i tolvmånedersveksten i desember 2022, sier seksjonssjef Espen Kristiansen i SSB.

Årsvekst på 5,8 prosent

Til tross for tilbud og reduserte priser den siste måneden, er prisene på mat- og drikkevarer mye høyere enn for ett år siden.

– Prisene på mat og alkoholfrie drikkevarer fortsetter å være det som bidrar mest til at tolvmånedersendringen i KPI holder seg på et høyt nivå, sier Kristiansen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer