Vaske fuglebrett

Så ofte bør det rengjøres

Har du et tradisjonelt fuglebrett bør det rengjøres jevnlig for å unngå spredning av Salmonellabakterier til mennesker.

MATING AV FUGLER: Spesielt hvis du har et tradisjonelt fuglebrett, er det viktig med jevnlig rengjøring. Foto: NTB
MATING AV FUGLER: Spesielt hvis du har et tradisjonelt fuglebrett, er det viktig med jevnlig rengjøring. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Syns du det er hyggelig med et fuglebrett, og mater fuglene om vinteren? Naturvernforbundet påpeker at det er viktig å mate fuglene gjennom hele vinteren, også på seinvinteren, for at de skal overleve.

Vel så viktig er det med regelmessig rengjøring av fuglebrettet dersom du har et tradisjonelt fuglebrett:

Hvis ikke risikerer du salmonellasmitte enten mellom fuglene – eller fra fugler til mennesker.

Unngå smitte til andre fugler og mennesker

Folkehelseinstituttet (FHI) skriver på sine nettsider om smitte fra dyr til mennesker. I den sammenheng nevner det nettopp dette med at mange nordmenn mater småfuglene vinterstid.

I Norge er småfugler som samles på fuglebrettene en viktig kilde til salmonellainfeksjon, og infeksjon med slike småfuglvarianter ses særlig hos barn, skriver de videre, i tillegg til at de kan overføre smitte til hverandre.

I 2007 uttalte FHI til Bergens Tidene at den vanligste smittemåten for Salmonella er kontakt med ville fugler eller deres avføring. Dette ble uttalt i forbindelse med sykdom hos barn i en barnehage, som antakelig hadde blitt syke fordi de har fått i seg bakterier fra et fuglebrett, eller fra snøen rundt. FHI påpeker at bakken under fuglebrett lett kan bli forurenset av fugleavføring som kan inneholde salmonellabakterier.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer