Se opp for endret matmerking

Det kan være gode grunner til å se en ekstra gang på ingredienslisten på matvarene framover.

SE OPP FOR «NY» MATMERKING: Mangel på råvarer som følge av Ukraina-krisen kan føre til ekstraordinær merking av matvarer i norske butikker: Forbrukere kan oppleve at et produkt hvor det står solsikkeolje i ingredienslisten vil få en ekstra merking med andre ingredienser under merking av holdbarhet, i tillegg til dato. I tillegg kan det komme oppslag i butikken. Foto: NTB
SE OPP FOR «NY» MATMERKING: Mangel på råvarer som følge av Ukraina-krisen kan føre til ekstraordinær merking av matvarer i norske butikker: Forbrukere kan oppleve at et produkt hvor det står solsikkeolje i ingredienslisten vil få en ekstra merking med andre ingredienser under merking av holdbarhet, i tillegg til dato. I tillegg kan det komme oppslag i butikken. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Råvaremangel som følge av Ukraina-krisen skaper problemer for matprodusenter: De kan oppleve at de ikke får tak i varene de normalt sett bruker som ingredienser i matproduksjon - og de må dermed se på alternative erstatningsprodukter.

- Dette kan føre til manglende samsvar med ferdig opptrykket emballasje hva angår innholdet av ingredienser og næringsstoffer i produktene. En slik mangel kan være en fare for mattryggheten, for eksempel for allergikere, ifølge Mattilsynet.

Matvarene kan altså plutselig inneholde andre ting enn det du er vant til. Og du vil derfor kunne møte en annen merking av matvarer i tiden framover.

- Det er en utfordrende situasjon for mange produsenter, for det er ikke enkelt å endre merking på emballasje på så kort varsel, sier Margrethe Hovda Røed, seniorrådgiver i seksjon biologisk mattrygghet i Mattilsynet til Vi.no.

Ny merking: Dette kan du se etter

Mattilsynet oppfordrer nå produsenter til å kontakte dem dersom de må erstatte råvareingredienser som følge av krigen i Ukraina - for å finne løsninger som ivaretar mattryggheten.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.